Kuća na reci Trebišnjici u Trebinju; Foto: Miloš Milivojević
Izdvojeno, Regionalni projekti

Kuća na reci Trebišnjici od lokalnog hercegovačkog kamena

Svojim introvertnim kamenim pročeljem ova kuća sa ulice podseća na utvrđenje, dok ka reci otvorenu dnevnu zonu prati moderna i svetla fasada.

Na samo tridesetak kilometara od Jadranskog mora, ispod planine Leotar u Hercegovini, smešteno je Trebinje – u dolini nekada najveće evropske reke ponornice Trebišnjice koja protiče kroz grad.

U današnjem izgledu Trebinja jasno se izdvaja staro urbano jezgro iz turskog vremena, gradnja iz doba Austrougarske, ali i nova gradnja, poput nedavno završene porodične vikendice koja je dobila ime Kuća na reci Trebišnjici.

Ovaj projekat potpisuje poznati beogradski arhitekta Miloš Milivojević, dok je investitor osoba koja nije samo „graditelj zidova“, već je, kako saznajemo, u gradu iz kog vuče korene želeo da stvori emocionalni oslonac za buduće generacije.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekat je izgrađen 2023. godine; Foto: Miloš Milivojević

Kontrasti otvorenih i zatvorenih struktura

Prema rečima arhitekte, pozicija objekta na reci Trebišnjici bila je inspiracija za stvaranje kuće kao samostalne celine, koja citira fortifikacije i utvrđenja na rekama, i u novom, savremenom arhitektonskom duhu stvara kontraste otvorenih i zatvorenih struktura.

„Čista kubična forma objekta obezbedila je u ovom slučaju traženi osećaj ravnoteže i stabilnosti. Sa druge strane, jasnoća forme vrlo dobro komunicira sa uzburkanim pejzažom“, navodi arhitekta.

Što se pak tiče zahteva klijenta, oni su se ticali, pre svega, funkcionalne organizacije i podrazumevali su potrebu za projektovanjem dva identična trosobna apartmana.

Objekat zauzima površinu od 230 kvadrata; Foto: Miloš Milivojević; Foto: Miloš Milivojević

Korišćenjem lokalnog hercegovačkog kamena na fasadi, objektu je dat upečatljiv karakter, koji prema ulici stvara introvertan ambijent kuće.

Autor projekta dodaje da materijalizacija Kuće na reci Trebišnjici prati funkcionalnu organizaciju objekta, pa tako introvertnom kamenom pročelju kuće pripada noćna zona, dok ka reci otvorenu dnevnu zonu prati moderna i svetla fasada.

„Posmatrana sa ulice, kuća oblikovno podseća na utvrđenje, pravilne geometrije, sa otvorima oblikovanim u vidu manjih pravougaonika u naizmeničnom ritmu. Korišćenjem lokalnog hercegovačkog kamena na fasadi, objektu je dat upečatljiv karakter, koji prema ulici stvara introvertan ambijent kuće“, kaže Miloš Milivojević i dodaje:

„Različitim obradama kamena u saradnji sa lokalnim majstorima – drobljenim kamenom na površini za parkiranje, lomljenim na stazi, te pravilnim slogom kamena na fasadi i ogradi, i sam materijal se menja od potpuno prirodne do arhitektonski artikulisane forme, koja se dalje nadovezuje na nasleđenu ambijentalnu vrednost – kamenu obaloutvrdu Trebišnjice“.

Jasnoća forme vrlo dobro komunicira sa uzburkanim pejzažom; Foto: Miloš Milivojević

Drugačiji vizuelni izraz prema reci

Kao kontrast rustičnoj kamenoj fasadi, prema reci je vizuelni izraz promenjen, i teksturu kamena zamenjuju ravne bele površine i staklene ograde terasa, koje stvaraju savremeni izgled kuće i naglašavaju potpunu otvorenost ka reci.

Upečatljiv element objekta predstavlja i fasadna stolarija, koja je rešena kroz podizno klizne i zaokretne sisteme lokalnog proizvođača Feal.

Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević

Projektantski nadzor je vršen pomoću video-snimaka i fotografija koje smo svakodnevno dobijali sa gradilišta.

Kako objašnjava Milivojević, projektovanje objekta, a isto tako i izvođenje, bilo je dosta uzbudljivo, s obzirom da se celokupan proces odvijao „na daljinu“.

„Pre početka izrade projekta sliku mikroambijenta sam formirao na osnovu katastarsko-topografskih snimaka, Google Mapsa, kao i mnogobrojnih snimaka iz drona. Projektantski nadzor je vršen pomoću video-snimaka i fotografija koje smo svakodnevno dobijali sa gradilišta“, kaže arhitekta.

Dvorište potencira krševiti ambijent koji se iz njega sagledava; Foto: Miloš Milivojević

Sav komadni nameštaj poručen onlajn

Napominje i to da je investitor tokom izvođenja radova bio na drugom kontinentu gde i živi, te je nakon završetka izgradnje izrada nameštaja poverena lokalnom izvođaču, dok je sav komadni nameštaj poručen onlajn.

„Tako je potpuno ’na daljinu’ izgrađen i opremljen objekat bio spreman da ugosti svog investitora i njegovu porodicu. Potpuno je fenomenalno kakve nam je modele rada omogućio tehničko-tehnološki razvoj“, zaključuje autor projekta.

Investitor je tokom izvođenja radova bio na drugom kontinentu; Foto: Miloš Milivojević

Objektu se sa ulice pristupa pravolinijskom stazom koja se proteže do zadnjeg dvorišta i koja na svom putu tangira kuću.

Potpuno svedenu formu objekta prati isto tako svedeno pejzažno uređenje koje je, kaže naš sagovornik, i dalje u procesu formiranja.

„Dvorište je nasleđene konfiguracije koja prati mirno kraško polje u kojem se grad nalazi i potencira krševiti ambijent koji se iz njega sagledava“, objašnjava Milivojević.

Objektu se sa ulice pristupa pravolinijskom stazom koja se proteže do zadnjeg dvorišta i koja na svom putu tangira kuću.

Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević

Kameni zid duž cele parcele

Stazu prati kameni zid koji je postavljen celom dužinom parcele i koji usmerava kretanje i vizuru ka reci i planinama. Prednje dvorište počinje zonom parkiranja prekrivenom tucanikom, na koju se nadovezuje maslinjak.

„Zadnje dvorište je raslojeno na tri nivoa – kameni postament u nivou prizemlja objekta na kojem je smeštena zona sedenja, zatim nešto niže postavljeni travnjak sa letnjom kuhinjom i još niže postavljena kamena platforma na samoj reci“, navodi arhitekta, dodajući na kraju da su za ozelenjavanje korišćene mediteranske kulture masline i lavande.

Grafički prilog

Osnova prizemlja

Foto-galerija

Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Kuća na reci Trebišnjici u Trebinju; Foto: Miloš Milivojević
Kuća na reci Trebišnjici u Trebinju; Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Foto: Miloš Milivojević
Faktografija
naziv objekta:

Kuća na reci Trebišnjici

mesto:

Trebinje, Republika Srpska, BiH

autor:

Miloš Milivojević

godina izgradnje:

2023.

površina:

230 m²

spratnost:

P+1

fotografija:

Miloš Milivojević

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

19 komentara

 1. naucnik

  U takvom prostoru sa takvom klimom, bez klasičnog kosog krova.Prosto neverovatno.A to rade gde stignu po celoj bivšoj zemlji.Jeftinije naravno.Pa posle mogu direktno da se tuširaju po kući. Neverovatan arhitektonski i građevinski amarerizam. Bolje da su podigli ogroman kišobran nad celom kućom, bilo bi bar malo sigurnije. A hercegovački kamen, bez premca, drevni stil sa težinom i dušom.

  1. arhitekta

   Gospodine

   Vi živite u XIX veku.

   Niti ima toliko snega.

   Niti su ravni krovovi tehnički problematični za izvođenje i održavanje.

   Problematika je samo zaostalost duhom.

   1. naucnik

    Mladiću, ne vidite drvko od šume, ali videćete ima vremena, zrelost je nekada nedostižna. Nisu u Hercegovini bili zaostali duhom, nego ih je klima primoravala da prave kose krovove na dve ili četiri vode. A to kakva je danas ili kakva će klima biti sutra, varljivo je leto i sva godišnja doba svuda u svetu, pa i u Hercegovini. Leotar je to.

    1. arhitekta

     Pa kad nije bilo savremenih materijala i rešenja

     Možda su na ravnom krovu postavljeni grejači za opažanje snega

     S druge strane, osnova kuće nije velika, pa sa time ni opterećenje od snega

     Hajde malo, dajte mu ga po XXI veku

     1. hercegovka

      Trebinje je poznato kao grad sa večitim prolećem tako da ja ne znam o kakvim snegovima i surovoj klimi vi pričate

  2. Arhitekta

   Mislim da ćemo u 2024. godini svi početi da podižemo ogromne kišobrane. Hvala za ideju!

   1. naucnik

    Nema na čemu. I ćorava koka kljucne koje zrnce.

 2. Dejan

  Čisto i elegantno rešenje sa preciznom i odmerenom dozom tradicionalnog…

  Odlicna kuca kolega!

 3. Branislav

  Sve na mestu! Maksimalni efekat postignut sa nekolicinom vrlo jasnih i promišljenih poteza! Bravissimo

 4. Marina

  Kada sam prvi put videla na blic ovu prelepu kuću pomislila sam da je lokalna znamenitost. Sada, dok je gledah detaljno, ne mogu da dođem sebi od oduševljenja i moram priznati da malo zavidim vlasnicima.

 5. Ivan

  Divno je kada arhitektura ne pokvari prirodu, još bolje je kada je unapredi, što je slučaj sa ovom kućom, ali mi se čini da je njen glavni kvalitet što se oslonila na lokalno graditeljsko nasleđe na jedan fin i sveden način izbegavajući banalizaciju tradicije koja je u našem podneblju tako česta…

 6. Braca

  Slažem se sa Dejanom u potpunosti!!! A kamen je vrhunac,Hercegovina je to, baćo moj…kuća je predivna i tako lijepo uklopljena u ovaj pejsaž okolo…baš mi se sviđa…

 7. Mina

  Prelepooo! Zelim da zivim u ovoj kuci!

 8. Miodrag iz Peći

  Etiketiranje nije primereno ovom portalu. Nisu neadretalci oni koji protežiraju klasičan krov na dve ili četri vode. Jer i crep se sada pravi od novih lakših i otpornijih materijala. Ja bih o nečem drugom. Kuće se prave od materijala koji diktira krajolik jer gde nađoše onaj silni kamen (osim ako nije imitacija) i težina samog objekta je previše na rastresitom i peskovitom priobalnom zemljištu. Kada se gradila zgrada SIV a morali su se otvarati dodatni prozori da bi se smanjila težina zgrade.

  1. gastarbajt

   gde nadjose kamen u hercegovini? pa tamo nema niceg drugog sem kamena…

 9. Jovana

  Kuća izgleda fenomenalno.

 10. miki

  ovo studenti druge godine arhitekture kad prave kocke makete sklepaju ovako nešto šatro minimalizam i tradicija, smeh do suza

 11. Sonja

  Jednostavno, elegantno i funkcionalno, iskombinovano sa prirodnim materijalom i lokalnim ambijentom.
  Bravo! Konačno jedna kuća po mom ukusu.

 12. NIKOLA

  Svaka čast kolega!!! Nisi slučajno bio student generacije.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *