Rezidencija Viglostasi; Foto: George Pappas
Svetski projekti

Porodična kuća na moru oblikovana tradicijom i nežnim minimalističkim potezima

Struktura izvedena od kamena, drveta i gipsa deluje kao stopljena s pejzažom, a podovi od svetlog teraca, žaluzine i pergole dodatno naglašavaju ovaj osećaj.

Ugnežđena na osamljenom mestu kraj obale na grčkom kikladskom ostrvu Siros, porodična kuća za odmor po imenu Viglostasi, koju je projektovao atinski arhitektonski studio Block722, odaje svojim oblikovanjem počast lokalnom graditeljskom nasleđu.

Smeštena na stenovitim padinama iznad Sredozemnog mora, ova letnja rezidencija napravljena je od kamena i drveta i pametno se oslanja na tipologiju malih egejskih sela, te gledano iz daljine objekat podseća na tradicionalno ostrvsko naselje.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekat se nalazi na grčkom ostrvu Siros; Foto: George Pappas

Vizija klijenta u skladu s estetikom arhitekata

Klijenti su svoju letnju rezidenciju videli kao kuću sa više volumena, inspirisanu jednostavnim oblicima tradicionalne ostrvske arhitekture, oličene u skupu objekata malih zapremina koji gledaju prema moru.

Njihova vizija savršeno je odgovarala estetici koju Block722 predstavlja kroz svoja dela, gde se neretko može videti niska, nežna arhitektura, minimalističke forme, sa prirodnim materijalima i neutralnim bojama.

Takođe, klijenti su naveli da žele velikodušan, ali skroman i umirujući prostor za boravak, organizovanje domaćinstva i zabavu, a da je sve oblikovano kroz spori ostrvski način života na otvorenom i zatvorenom.

Kompleks je inspirisan jednostavnim oblicima tradicionalne ostrvske arhitekture; Foto: Ana Santl

Dva dodatna apartmana za goste povezani su sa primarnom rezidencijom kroz zajedničke objekte i otvorene poglede.

Kao rezultat, dobijen je kompleks ukupne površine od 500 kvadrata, sa niskim, ortogonalnim zapreminama raspoređenim kroz mreže stazica koje povezuju otvorene prostore i različite bašte i terase.

Glavni objekat sadrži glavni apartman, drugu spavaću sobu i dnevni boravak otvorenog koncepta. Dodatna dva apartmana za goste su povezani sa primarnom rezidencijom kroz zajedničke objekte i otvorene poglede.

Situacioni plan

Neometan pogled ka horizontu

Centralni spoljašni trg spaja sve prostore i deluje poput cirkulacionog srca, a vodi ka 24 metra dugom infinity bazenu, pa preko laundž terase do donjeg dela lokacije.

Na ovaj način se nudi neometan pogled ka horizontu, dok su teretana i terasa za jogu ušuškani su ispod, te ovi prostori imaju privatnost i mogućnost za meditaciju.

Širenje kuće u različitim pravcima i nivoima omogućilo je adekvatno upravljanje strmim nagibom lokacije. Takođe, na ovaj način su omogućeni čisti pogledi sa gotovo svakog mesta na lokaciji.

Laundž terasa sa infinity bazenom; Foto: Ana Santl

Struktura izvedena od kamena, drveta i gipsa čini da kompleks deluje kao da se stopio sa prirodnim grčkim pejzažom.

Struktura izvedena od kamena, drveta i gipsa čini da kompleks deluje kao da se stopio sa prirodnim grčkim pejzažom, a podovi od svetlog teraca, tradicionalne žaluzine i pergole, kao i bašta sa autohtonim vrstama i zeleni krov, dodatno naglašavaju ovaj osećaj.

„Objekat maksimalno koristi značajnu veličinu parcele i besprekorno se povezuje kroz zatvorene i otvorene prostore, da na kraju vodi do sopstvene uvale gde postoji privatna plaža za kupanje i sidrenje jahte, rekli su za DesignBoom iz Block722.

Grafički prilozi

Situacioni plan
Situacioni plan
Presek kroz lokaciju
Presek kroz lokaciju

Foto-galerija

Foto: George Pappas
Foto: George Pappas
Foto: George Pappas
Foto: George Pappas
Rezidencija Viglostasi; Foto: George Pappas
Rezidencija Viglostasi; Foto: George Pappas
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl
Foto: Ana Santl

Faktografija
naziv objekta:

Rezidencija Viglostasi

mesto:

Siros, Grčka

autor:

Block722

godina realizacije:

2023.

površina:

500 m²

fotografija:

Ana Santl, George Pappas 

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Bojan

  Savršeno se uklapa u bespuće okoline, ipak deluje da većina ovih otvorenih površina nije upotrebljiva u toku leta. Zanimljivo bi bilo pročitati troškove održavanja, i kako je rešeno hlađenje, a verujem da su troškovi infrastrukture bili zaista visoki.

  1. miki

   tačno tako! dobro ste zaključili! mnogo je ovakvih fantastičnih jednostavnih prepoznatljivih objekata organske arhitekture širom grčkih ostrva koje gledamo po raznim portalima, a svi detalji se drže u strogoj tajnosti! kao što znate grci strogo zabranjuju bacanje toalet papira u wc, pa možemo da nagađamo kako sve funkcioniše u ovakvim bespućima , da li se doprema pijaća voda u cisterne, da li uopšte postoji vodovod, da li je sprovedena voda do objekata kao i struja i sl. uglavnom su renderi na slikama u pitanju! sećam se sl.situacije recimo sa vodom , čuveni arhitekta peka salminen je imao , kažem imao jer sam čuo na žalost da je skoro prodao tu kuću na fantastičnom otoku unije u hrvatskoj, na kome ako se ne varam nema vodovoda još uvek, u to vreme kad je on imao kuću nije postojao centralni vodovod već su žitelji ili imali cisterne ili bunare, znam da je voda bila problem, davno je to bilo pa je on imao bunar sa pijaćom vodom u samoj kući pored kuhinje, jako zanimljivo, čak je naravno napravio i saunu kao svaki finac , a tek je simpatično kako je on to maestralno izveo! renovirao je kuću , maltene ruinu iz 1925.čini mi se i napravio fantastičnu kuću spoj autentične mediteranske istrijanske kuću i finske arhitekture u kojoj je živeo od 2000.te

 2. Aleksandra

  Ova kuća definitivno nije mesto gde možeš provesti veliki deo leta, a pogotovo ne za porodice sa decom. To jedino ako se ima nekoliko morskih lokacija pa eto jedna od njih da bude i ova. Bez drveća , trave i dr. zelenila nema pravog odmora

Ostavite odgovor

Obavezna polja *