Skultura visine 61 metar njiše se na vetru; Rendering: SMAR Architecture Studio
Svetski projekti

Šipke koje njihanjem prave struju biće novi orijentir Silicijumske doline

Šuma kinetičkih šipki dužine 61 metar njihaće se na vetru i tako stvarati vizuelni efekat koji će mamiti poglede prolaznika.

SMAR Architecture Studio su sa svojim rešenjem izvojevali pobedu na međunarodnom konkursu za novi orijentir Silijumske doline – središta IT industrije koji se nalazi se na jugu zaliva San Francisko u Kaliforniji, SAD.

Konkursom je traženo atraktivan dizajn simbolične strukture, koja će postati orijentir ovog svetskog centra inovacija, a da istovremeno kreira zanimljivo iskustvo boravka kako za turiste tako i za lokalnu zajednicu.

500 šipki će svojim kretanjem proizvoditi dovoljnu količinu električne energije kako bi se orijentir osvetlio.

Pobednički projekat nazvan Breeze of Innovation (Lahor inovacija, prim.prev.) sastoji se ukupno od 500 šipki od nerđajućeg čelika. One ne samo da kreiraju dinamičnu strukturu, već će svojim kretanjem proizvoditi dovoljnu količinu električne energije kako bi se orijentir osvetlio.

Unutar orijentira

Struktura visine 61 metar će imati prazninu u formi konusa, u koju će moći da se uđe. Zastakljeni izložbeni paviljon u podnožju, kao i kafić i platforma za posmatranje krajolika, trebalo bi da podstaknu aktivnosti na lokaciji i interakciju korisnika sa orijentirom.

„Suština Silikonske doline nije u preslikavanju prošlosti, već u oblikovanju budućnosti. Cilj nam je od samog početka bio da uhvatimo trenutak neprestano promenljive magije Silicijumske doline, istovremeno stvarajući duboku vezu sa zajednicom San Hozea.“, rekli su iz SMAR Architecture Studio, a prenosi ArchDaily.

Breeze of Innovation odaje počast Electric Light Toweru iz 1881. godine – nekadašnje, orijentiru Silicijumske doline.

Lokacija za budući orijentir trebalo bi da bude u delu Arena Green, segmentu Guadalupe River Parks & Gardens, a njegov dizajn bi trebalo da oda počast nekadašnjem orijentiru San Hozea, Electric Light Toweri iz 1881. godine. Prethodni orijentir je predstavljao građevinu koja je projektovana sa namerom da osvetli centar grada, koji iako na kraju nije ispunio predviđenu svrhu, postao je simbol grada.

„Zbog istorije grada došli smo na ideju da dizajniramo dinamičan orijentir, onaj koji je živ, kreće se zajedno sa vetrom i svetlošću i predstavlja magičan prostor koji uključuje i omaž građevini Electric Light Tower. Želimo da posetioci uživaju u jedinstvenom iskustvu, povezujući se sa istorijom Silikonske doline u isto vreme dok maštaju o budućim mogućnostima.“, dodali su iz SMAR Architecture Studio.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *