Foto: Bosnić+Dorotić
Regionalni projekti

Hibrid prizemlja od opeke i sprata od bakra na kući u Zagrebu

Kombinacijom dva materijala na fasadi do efektne ali i svedene arhitekture.

Prema projektu biroa MVA Mikelić Vreš Arhitekti, na zagrebačkom Pantovčaku podignuta je kuća za petočlanu porodicu. Ona je koncipirana kao kao hibrid prizemne atrijumske kuće i izdužene arhetipske lamele.

Introvertno prizemlje obuhvata dnevne prostore, fluidno organizovane oko niza servisnih blokova i orijentisane na sopstveni mikrosvet južnog dvorišta s bazenom. Ceo nivo je ‘omotan’ je masivnim obodnim teksturiranim zidom od opeke, kažu arhitekte za Vizkulturu.

Foto: Bosnić+Dorotić
Bosnić+Dorotić

Kuća je koncipirana kao hibrid prizemne atrijumske kuće i izdužene arhetipske lamele.

Prateći prirodni pad terena, prostori se kaskadno razvijaju, od najnižeg – ulaznog sve do najvišeg – prostora dnevnog boravka. Terase u dvorištu ih prate.

Bakarna lamela sprata natkriva ulaz i proteže se daleko prema istoku hvatajući pogled na grad. U njoj se linearno nižu moduli spavaćih soba koje prati orman dug 20 metara. Dečije sobe su mini loftovi, sadrže galeriju za spavanje (ili igranje – u zavisnosti od korisnika) dostupnu cik-cak stepenicama integrisanim u orman.

Foto: Bosnić+Dorotić
Foto: Bosnić+Dorotić

Organizacija

Uz vertikalnu komunikaciju, prostorno povezan s ulazom, organizovan je višenamenski prostor za biblioteku, rad i dečji boravak. U podzemlju se, uz tehničke prostorije, nalaze prostori fitnessa i saune, orijentisani na mali izdubljeni patio. Kroz patio, sauna nudi pogled iz podzemlja na vodu u bazenu i nebo…

Projekat Kuće dvorište u Zagrebu, nominovan je za nagradu ‘Drago Galić’ – za najuspešnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2020. godinu.

Faktografija

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *