Stara kuća nagrađena CLT-om; Foto: Lara Žitko
Izdvojeno, Regionalni projekti

Kuća u Zagorju od unakrsno lameliranog drveta (CLT)

Za CLT se kaže da je ‘novi beton’ jer ima karakteristike i potencijal da delimično zameni taj najčešće korišćeni građevinski materijal.

Prema projektu arhitektica Marine Zajec iz biroa ARHITEKTURA E.L.I. nedovršena kuće iz 80-ih godina u Hrvatskom zagorju nadgrađena je korišćenjem novim nosivim sistemom drvene gradnje – CLT, odnosno unakrsno lamelirano drvo. Ovaj drvni materijal relativno je nepoznat na našem području, ali on se u Evropi sve više primenjuje zahvaljujući odličnim karakteristikama, kao što su čvrstoća na pritisak i zatezanje.

Foto: Lara Žitko

„Novi beton“

– Za CLT se kaže da je ‘novi beton’ jer ima karakteristike i potencijal da delimično zameni taj najčešće korišćeni građevinski materijal – u smislu logike gradnje i načina na koji se pristupa samom projektovanju, pri čemu ne treba voditi računa o rasterima drvenih stubova i greda, nego se radi s punim nosivim zidom, što omogućava rad kao s betonom. Takođe, CLT nosivi zidovi debljine samo 10 centimetara za klasičnu dvoetažnu stambenu kuću podnose sva potrebna opterećenja, a ujedno smanjuju odnos bruto i neto površine. – ističe za Dom i dizajn arhitektica Marina Zajec.

Pri nadgradnji ove kuće korišćeni su CLT paneli koji su postavljeni postojeću konstrukciju stare kuće.

Foto: Lara Žitko

CLT nosivi zidovi od 10cm za podnose sva potrebna opterećenja, a ujedno smanjuju odnos bruto i neto površine.

Kuća je projektovana prema potrebama bračnog para. Osim želje za niskoenergetskom kućom i gradnju drvetom, vlasnici su imali ideju da se stvori ugodna kuću povezana s prirodom, koja pruža visok nivo komfora članovima porodice koji u njoj stalno borave ili dolaze u posetu. Važno im je bilo unutar zadane kvadrature postići tri spavaće sobe s sopstvenim kupatilima kao i zajedničke prostore za druženje, radni deo i biblioteku. Takođe, imali su i neke želje u enterijeru, iz kojih je proizašao „soft“ industrijski stil uređenja.

Foto: Lara Žitko

Vidljiva CLT konstrukcija

Korisna površina kuće iznosi 188 kvadrata. S obzirom na postojeće zidane etaže, najniža, potpuno zakopana pretvorena je u tehničku, a druga poluukopana etaža osmišljena je kao ulazna. Tu se nalazi dnevni deo s kuhinjom, trpezarijom i boravkom koji ima direktan izlaz u spoljašnji prostor, zatim manji toalet za goste, ostavu kao i vešeraj. ​

Već na samom ulazu uočavaju se izuzetno vešto prostorno osmišljene poluetaže i etaže, koje su povezane stepeništem. Posebno je zanimljiva i CLT konstrukcija ostavljena vidljivom u enterijeru, gde dolazi do izražaja u kombinaciji s elementima industrijskog dizajna: čelični profili i ograda na stepeništu, liveni pod od epoksi smole bele boje, kamin čiji se dimnjak diže uz stepenište do zadnje etaže, ogoljena rasvetna tela…

Foto: Lara Žitko

CLT konstrukcija ostavljena je vidljivom gde dolazi do izražaja u kombinaciji s elementima industrijskog dizajna.

Većinu enterijerskih elemenata i njihov raspored dizajnirala je arhitektica Marina Zajec. Na primer, kuhinja koja se sastoji od ugradnog dela i ostrva zanimljiva je po drvenim okvirima rađenim po meri unutar kojih su postavljeni kuhinjski elementi i uređaji s spoljašnjom oblogom od brušenog čelika.

Na zidu je, pak, vodootporan materijal mikrotoping. Uz ostrvo se nalazi veliki trpezarijski sto kao i nekadašnja niša koja je iskorišćena kao mala ostava te dodatnim vertikalnim zelenim zidom odvojena od same trpezarije. Ono što nije rađeno po meri, većinom je kupljeno u Ikei, poput nameštaja u boravku.

Foto: Lara Žitko

Hotelski tip spavaćih soba

Investitori su želeli hotelski tip spavaćih soba sa zasebnim kupatilima, pri čemu je veća soba osmišljena s dvoetažnim delom, tako da su elementi koji se koriste tokom dana smešteni ispod više ploče – pojašnjava arhitektica.

Foto: Lara Žitko

Za rad od kuće

Treća spavaća soba sa zasebnom kupatilom i dvoetažnim delom nalazi na najvišoj etaži, u potkrovlju, pa je izolovanija od ostalih. Osmišljena je u nekoliko zona: radni kutak, garderoba kao i spavaći deo s izlazom na krovnu terasu, koja je uvučena u volumen građevine.

Foto: Lara Žitko

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *