Projekat Dekleve Gregorič u Sloveniji; Foto: Flavio Coddou
Dešavanja

Ukopane kancelarije osvojile nagradu Ranko Radović 2020.

Slovenački biro osvojio je prestižnu nagradu za projekat kancelarijskog prostora pod zemljom.

Nagrada Ranko Radović 2020. u kategoriji za realizovano arhitektonsko pripala je slovenačkom birou Dekleva Gregorič Architects (Aljoši Dekleva, u.d.i.a., M.Arch. (AA Dist); Tini Gregorič, u.d.i.a., M.Arch. (AA Dist); Lei Kovič, u.d.i.a.) za projekat kancelarija studija Miklavc u Škofji Loki u Sloveniji koje su ukopane pod zemljom, a jedini izvor svetlosti je iz atrijuma.

Foto: Flavio Coddou

Kako bi se naglasila veza između spolja i unutra, nivo atrijuma poravnat je sa radnim stolovima.

Pored prigradske kuće u nizu iz sedamdesetih godina prošlog veka, napravljen je skriveni dodatak pod zemljom od 48 metara kvadratnih. Ulaz je preko rampe koja je usečena u zeleni krov, odakle se dalje pruža dizajnerski studio u kojem preovladava minimalizam i čista bela boja.

Kako bi se naglasila veza između spolja i unutra, nivo atrijuma poravnat je sa radnim stolovima u kancelarijskom prostoru. Ovaj projekat iz 2003, a realizovan 2019. godine, specifičan je i po tome što je svaki detalj rađen po meri: počev od ormana na točkićima pa sve do vrata i prozora od nerđajućeg čelika.

Knjiga o Bogdanu Bogdanoviću

Što se tiče drugih nagrada, u kategoriji kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu, nagrada je pripala Aleksanderu Trumiću za knjigu Yugo-monumen(TI)tomanija – Bogdan Bogdanović između mašte i političke stvarnosti, u izdanju Orion arta, Beograd, 2020.

Izložba Moderni u Beogradu

U kategoriji televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije nagrada je pripala Udruženju Moderni u Beogradu, Odgovorno lice: Snežana Zlatković, d.i.a., za izložbe Moderni u Beogradu, Galerija Kolektiv, Galerija FLU, Ulična galerija, OZON ARTspace, Kolarčeva zadužbina, 2019.

O nagradi

ULUPUDS kao osnivač, Arhitektonski fakultet u Beogradu, FTN u Novom Sadu – Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije – IAUS, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, kao suosnivači ustanovili su od 2006. godine Međunarodnu Nagradu Ranko Radović.

Izložba

Nakon izložbe u Beogradu tokom 2021. godine izložba će biti održana i na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. arhitekta

  Deklave Gragorič versus Moderni u Beogradu
  sasvim je jasno
  čime se arhitekte bave u Sloveniji i
  čime se arhitekte bave u Srbiji

  prvo je arhitektura
  drugo je izložba likovnih umetnosti

  reklo bi se da su domaće kolege
  malo zastranile…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *