Sajmovi

Od Ikee, preko Airbnba, do Leksusa: Nedelja dizajna u Milanu 2017

Na ovogodišnjem Milano Design Weeku izdvojile su se izložbe u galeriji Rossana Orlandi, paralelni IKEA festival, Airbnb postavka u srednjovekovnom zamku, ali i Leksusov konkurs.

Milano Design Week – Salone Internazionale del Mobile je sajam osnovan 1961. godine kao sredstvo za promociju italijanske industrije dizajna, proizvodnje nameštaja i pokućstva u svrhu izvoza i ubrzo je postao najveći događaj u svetu dizajna nameštaja koji se sa uzbuđenjem iščekuje. Danas je Salone del Mobile dominantni sajam dizajna na međunarodnom planu koji u Milano privlači profesionalce, posetioce, dizajnere, kupce i novinare iz celog sveta. Na hiljade kulturnih i umetničkih događaja u se organizuje po celom gradu i tako ga čini prestonicom globalnog dizajna.

Iz mnoštva uzbudljivih događaja koji su obeležili ovogodišnju Nedelju dizajna u Milanu izdvojile su se postavke u Galeriji Rossana Orlandi, paralelni mini-festival IKEA, postavka Šetnja Airbnb u srednjovekovnom zamku, zatim izložba u okviru Trienalle di Milano Lexus YET.

Svetlo i sloboda u mermeru

Atelje za obradu mermera – On.Entropy, ove godine je debitovao u okviru Galerije Rossana Orlandi, tokom sedmice slavnog sajma dizajna Salone del Mobile, koji je trajao od 4. do 9. aprila 2017. Ovaj atelje je uvršten od strane čuvenih magazina Wallpaper* i NY Times među pet najzapaženijih učesnika prvog Londonskog Bijenala Dizajna zbog svoje instalacije posvećene svetlu i slobodi. Dizajnom kompanije On.Entropy dominira urođena kontradikcija kojom se odlikuje mermer. Mermer je težak i kompaktan materijal, ali i pored toga nežan, ranjiv, krhak i proziran.

Svojom elegantnom formom, slobodno-plutajuće mermerne svetiljke asociraju na jato ptica.

 

Centralna mermerna umetnička instalacija postavljena je u dvorištu galerije Rossana Orlandi. To je sistem osvetljenja pod imenom Zrak koji predstavlja splet visećih svetlosnih izvora u obliku jata mermernih ptica. Svojom usmerenom i elegantnom formom, slobodno-plutajuće mermerne svetiljke asociraju na jato ptica.

Instalacija istražuje interakciju između lakoće i oblika predmeta, a taktilna priroda mermera instinktivno poziva na dodir. U svom bestežinskom plesu, Ptice, zajedno sa Zrakom, pronalaze ravnotežu uz pomoć svetlosti; tako da svojom lakoćom prevazilaze materijalnost, a uz pomoć svetlosti bivaju oslobođene svakog oblika.

Airbnb u srednjovekovnom zamku

Sveprisutni Airbnb se u Milanu predstavio programom Šetnja – Airbnb viđenje Milana (Passeggiata: An Airbnb experience of Milan). Martina Mondadori Sartogo bila je vodič kroz program koji je predstavljao skup interaktivnih iskustava vezanih za umetničke i dizajnerske postavke priređene za goste privatne vile iz 15. veka Casa degli Atellani.

Inspirisani novom platformom Airbnb, ovaj ekskluzivni program imao je za zadatak da inspiriše posetioce da posete Milano. Kuća je ugostila velika dizajnerska imena poput JJ Martina, Sam Barona i Rodmana Primacka. Čuvena Milanska opera Filarmonica della Scala svojim nastupom u Casa degli Atellani otvorila je program.

IKEA mini-festival

IKEA – poznati gigant za proizvodnju nameštaja i pokućstva, organizovala je svoj festival unutar festivala. IKEA Festival je zauzeo 3.500 kvadrata izložbene hale u zoni Lambrate u toku Nedelje dizajna i bio je ispunjen uzbudljivim i dinamičnim programom, izložbama, dizajnerskim instalacijama i kolekcijama. Radionice, predavanja i muzički performansi priređivani su svakodnevno, kao i predstavljanje novih koncepata i saradnji među kreativcima iz oblasti opreme kuće do škola dizajna.

Soft Spot bio je prostor za odmor i relaksaciju, u kome su se održavale aktivnosti od akro joge, inspirativnih govora o dizajnu Tom Dixona do koncerata.

 

Glavna tema festivala je bila ideja postojanja dnevne sobe i i to kakvo značenje ona ima danas sledeći glavni pricip IKEA-e: kako učiniti svakodnevnicu boljom za što više ljudi. Unutrašnjost hale je bila podeljena na četiri zone koje su oslikavale viziju i filosofiju IKEA univerzuma.

Soft Spot bio je prostor za odmor i relaksaciju, u kome su se održavale aktivnosti od akro joge, inspirativnih govora o dizajnu Tom Dixona do koncerata. Zona Rooms For Life predstavljala je izložbu dnevnih soba poznatih dizajnera, a zona IKEA Today izložbu noviteta. Ikea Food Market je bio restoran u okviru festivala u kome se služila švedska i italijanska hrana.

Totem budućnosti

Kako bi proslavila značajan jubilej – 10 godina učešća na sajmu u Milanu, Toyota je ostvarila saradnju sa poznatom arhitekticom, dizajnerkom i profesorkom Neri Oxman sa univerziteta MIT Media Lab i njenim dizajnerskim timom The Mediated Matter Group za istraživanja. Neri Oxman i njen tim uspeo je da u tri dimenzija predstavi srž kreativnog koncepta poznate kompanije za proizvodnju automobila Lexus svojim odgovorom na konkursni zadatak YET. Tim je kreirao svetleći stub tehnikom 3D štampe u staklu koji predstavlja totem budućnosti.

Staklo je materijal kroz koji se ogleda i prelama svetlost, star je preko 6000 godina, a ipak moderan materijal. Na ovoj izložbi smo mu dali novu interpretaciju kroz upotrebu stakla i 3D štampača.

– rekla je arhitektica Neri Oxman.

U prostoru poznate izložbene lokacije Triennale di Milano uz ovaj projekat su izloženi radovi finalista Lexus Design Award za 2017 i retrospektivna izložba svih nastupa Lexusa u poslednjih deset godina na Milanskoj nedelji dizajna.

Oneness – YET Lexus konkursni rad Ane Mikić D’Apuzzo izrađen pomoću 3D sken tehnologije

Predstavljeni projekti pokazali su kako bi se filosofija Lexusa YET mogla još primenjivati na originalne i inovativne načine. Među članovima žirija našli su se čuveni arhitekta Toyo Ito i Paola Antonelli – kustos MOMA muzeja. Ovaj događaj obeležava deseto izdanje Lexus International u okviru nedelje dizajna u Milanu, naglašavajući večitu težnju ovog brenda za naprednim dizajnom i inovacijama.

Tekst: Ana Mikić D’Apuzzo, foto: Camron.pr

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *