Villa Cliff svojom svedenom ali upečatljivom arhitekturom, podiže nivo kvaliteta cele obale u ovom primorskom gradiću u Crnoj Gori.

Po projektu Studio Synthesis, u ribarskom selu Pržno, na stenovitom delu obale, neposredno uz more, podignuta je turistička vila. Teren je u nagibu prema moru svojom dužom stranom. Lokacija i morfologija terena su uslovili linearno razvijanje objekta i njegovu funkcionalnu organizaciju kroz dve nadzemne i jednu podzemnu etažu. Objekat je orijentisan zapad-istok, pa se iz svih prostora može uživati u jedinstvenim zalascima sunca i predivnom pogledu na Stari Grad, ostrvo Sveti Nikola i očuvanu ambijentalnu celinu crnogorskog naselja Pržno.

Lokacija i morfologija terena su uslovili linearno razvijanje objekta i njegovu funkcionalnu organizaciju kroz dve nadzemne i jednu podzemnu etažu.

Pozicioniranje objekta na parceli podrazumevalo je izvesno udaljavanje objekta od postojeće saobraćajnice, formiranjem zelene bafer zone uz šetalište koje se provlači granicom placa, a koje povezuje Stari Grad i Sveti Stefan. Funkcionalna organizacija prizemlja, omogućava interakciju s neposrednim prirodnim okruženjem, koji korisniku pruža mogućnost boravka i uživanja u njemu.

Neometani pristup do bazena, pažljivo uređenog partera i plaže koji su integrisani s vilom, pružaju osećaj izolacije i ugodne distance od izgrađenog okruženja.

Pet apartmana

U funkcionalnom smislu vila nudi bogatu dnevnu zonu s velikim otvorenim površinama koje omogućavaju produženi dnevni boravak na njima tokom toplih meseci, mini-bar koji upotpunjuje sadržaje uz bazen, velike natkrivene terase kao lounge, zone za odmor u hladovini.

Tu su i pet komfornih apartmana koji imaju zasebno kupatilo, garderobu i terasu, kao i apartman za poslugu sa zasebnim pristupom. U suterenu su smešteni dopunski sadržaji, mini-spa i wellness centar, različiti prostori za rekreaciju i tehničke prostorije.

Završni radovi koji daju vrednost

Objekat je zatvoren ka ‘spoljnjem izgrađenom’ artikulacijom svedenih, uzanih vertikalnih otvora koji su dodatno podržani vertikalnom rustikom od bračkog kamena u prizemlju. Kamena plastika, dinamična površinska obrada i završni kamenorezački radovi daju dodatnu vrednost u izvrsnosti ove realizacije.

 

Grafičke podloge

Situacija
Situacija
Osnova suterena
Osnova suterena
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova prvog sprata
Osnova prvog sprata
Presek 1
Presek 1
Presek 2
Presek 2
Fasada južna
Fasada južna
Fasada istočna
Fasada istočna

Fotogalerija

Villa Cliff u Pržnu; Foto: Relja Ivanić
Villa Cliff u Pržnu; Foto: Relja Ivanić

Faktografija

  • Naziv dela: Cliff Villa
  • Namena: turistička vila
  • Adresa: Pržno, Opština Budva, Crna Gora
  • Godina projektovanja: 2016-2017
  • Godina realizacije: 2017-2018
  • Površina objekta/lokacije (m2): 787m2/1432m2
  • Projektantski studio: Studio Synthesis architecture&design
  • Projektanti: Dr Sonja Radović Jelovac, Mr Sandra Lalić
  • Stručni nadzor: Predrag Babić, Bojan Stanković, Haris Ljuca
  • Fotografije: Relja Ivanić