Građevinarstvo, Izdvojeno

Kao Lego kockice: Niču prefabrikovani stanovi u Njujorku

Stanovnici Njujorka će uskoro moći da iznajmljuju stanove od samo 25 m2 koji su kao potpuno prefabrikovani moduli ugrađeni u zgradu.

Konkurs AdAPT NYC  imao je za cilj da iznedri rešenja koja treba da reše problem skupih nekretnina u Njujorku. Pobednički projekat podrazumeva izgradnju zgrade koja će biti konstruisana od 55 prefabrikovanih apartmana koja će biti dizalicom montirana na licu mesta. Tim koji je radio na ovom projektu čine Monadnock Development LLC, Actors Fund Housing Development Corporation i nARCHITECTS.

Prefabrikovani stanovi01

Prefabrikovana modularna gradnja primamljiva je iz više razloga. Ovakav način izgradnje je brži, jeftiniji, omogućava visok nivo kontrle kvaliteta gradnje i značajno smanjuje otpad i svakodnevni transport kamionima.

Prefabrikovani stanovi03

Ovakva vrsta rada sigurnija je i za radnike, jer rade u zatvorenim prostorima i kontrolisanim uslovima. Ove prefabrikovane stanove visokokvalifikovani radnici izgradiće u zatvorenom objektu u Bruklinu.

Prefabrikovani stanovi02

Na drugoj lokaciji na Menhetnu, koja će biti nova adresa zgrade, obavljaju se određeni radovi tradicionalnom metodom. Ovo podrazumeva postavljenje temelja, potrebnih komunalnih instalacija i izgradnju prizemlja. Nakon ovoga prefabrikovani stanovi, zajedno sa osnovnim nameštajem, stižu na mesto ugradnje. Predviđeni datum za useljenje prvih stanara je septembar 2015.

Prefabrikovani stanovi05

Izgradnjom ove zgrade Njujork će rešiti problem nedostatka manjih stanova za samce i studente. Ovi prefabrikovani stanovi površine su od 25 do 32,5m2. Iako su malih površina dizajnirani su da budu savršeno funkcionalni i pružaju osećaj otvorenosti prostora. Svaki stan ima i mali balkon i skriveno mesto za skladištenje. Unutar zgrade formiraće se i mnogobrojni zajednički prostori, predviđeni da podstaknu interakciju među stanarima.

Prefabrikovani stanovi04

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *