Aktuelno

Umesto kuća trščara uskoro niču višespratnice?

Republički i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture pokrenuli su postupak skidanja zaštite sa kuća trščara u Ulici Kraljevića Marka u Novom Sadu, saznaje 021.

U toku je postupak prikupljanja mišljenja o ovoj odluci i svi zainteresovani imaju mogućnost do 27. marta da daju svoje mišljenje povodom zaštite nad ovim objektima kao kulturno-istorijskim spomenicima u pismenom obliku na mail [email protected].

Odluka zaštitara da pokrene postupak skidanja zaštite sa trščara znači da će se ispuniti zahtev stanovnika ovih kuća da se skine zaštita i da im se time omogući da kuće prodaju investitorima koji će tu moći da sagrade višespratnice.

Stanari već godinama apeluju da se ukine odluka da su kuće spomenici kulture jer su oni u nemogućnosti da brinu o njima, a usled toga je došlo i do urušavanja.

Iako javnost uglavnom podržava ideju da se kompleks u Kraljevića Marka očuva, gradske vlasti nisu nikada ponudile konkretnu pomoć ljudima koji žive u tim kućama, prvadajući se zakonom da su vlasnici objekata odgovorni za njihovo održavanje.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *