Aktuelno, Radovi iz arhitekture, Studentsko ćoše

Origami Forum: mobilijar za okupljanje

Origami Forum je multifunkcionalni urbani mobilijar za sedenje, ležanje, druženje, na kome može da se smesti više ljudi u grupama.

Ovaj mobilijar poseduje i vizuelne kvalitete, čime obogaćuje urbani – javni prostor (otvoren ili zatvoren) i predstavlja repernu tačku okupljanja ili mesto susreta. Stoga i naziv forum, koji asocira na okupljanje, socijalizaciju, zajedništvo, razmenu ideja.

Multipliciranjem jednog modularnog elementa i postavljanjem pod različitim uglovima, dobija se struktura nalik origamiju, japanskoj veštini savijanja papira. Osnovni modul je drveni jednakostranični trougao koji su zglobno povezani. Mreža trougaonih elemenata od šperploče pričvršćena je na potkonstrukciju od drvenih ramova, a čitava struktura je rasklopiva radi lakšeg transporta, tako da paviljon može da se prenosi i postavlja u različitim prostorima. Moguća je potpuna reciklaža skulpture, tako da se isti elementi mogu povezati u drugačiju strukturu, uvezivanjem elemenata sa drugačijim rasporedom i dodavanjem ili oduzimanjem novih.

Prednosti ovakvih origami struktura su u korišćenju relativno malih elemenata, čime se olakšava transport i smanjuje cena proizvodnje, a njihovim multipliciranjem se mogu dobiti izuzetno dinamične kompozicije. Na ovaj način dobijena je pokrenuta, razigrana struktura, pogodna za sedenje na različitim visinama i u različitim položajima. Zbog promene nivoa, od 20 do 90 cm visine, ova instalacija se, pored funkcije sedenja, može koristiti i kao pult.

Autori projekta su Dejan Mitov, Jelena Čobanović, Krsto Radovanović i Maja Nogavica, okupljeni u okviru studija Modelart. Projekat Origami Forum realizovan je 2011. godine u saradnji sa Departmanom za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. kaca

    Gde se ovo moze sada videti?

  2. modelart

    instalacija se od cetvrtka, 24. marta, pa sve do 30. aprila moze pogledati na Salonu arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Nakokon toga cemo obavestiti gde dalje 🙂

  3. Origami sofa koja se pretvara u tepih | Gradnja

    […] Pogledajte i domaći modularni nameštaj Origami Forum. […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *