Aktuelno

Slavni arhitekta Ričard Majer optužen za seksualno uznemiravanje

Pet žena su dale izjavu da su doživele određeni vid seksualnog uznemiravanja od strane renomiranog američkog arhitekte.

Nedavno smo pisali o neslavnoj statistici koja je ukazala da svaka 7 žena doživi neku vrstu diskriminacije na poslu, a sata nam stižu šokantne vesti vezane za slavnog arhitektu. Naime, Njujork Tajms objavio je tekst s detaljnim optužbama o seksualnom uznemiravanju pokrenutim protiv Ričarda Majera od strane četiri žene koje su radile za njega, i još jedne žene koja nije bila zaposlena u firmi.

Dve žene su detaljno opisale incidente koji su se desili u toku proteklih deset godina, dok je žena koja nije radila za arhitektu opisala svoje neprijatno iskustvo sa Majerom koje se dogodilo tokom osamdesetih godina prošlog veka kada ga je upoznala za vreme njegovog rada na projektu centra Getty.

Centar Getty u Los Anđelesu je jedno od najpoznatijih dela Ričard Majera; foto bfurlong, flickr

Žene su bile upozorene od strane starijih koleginica da je arhitekta sklon flertovanju na poslu.

Laura Trimbl Elbogen i Aleksis Zamlih optužile su Majera da su tokom 2009. godine doživele neprijatne situacije u stanu arhitekte. Prva je bila pozvana od strane Ričarda da proslave njeno zaposlenje, dok je druga došla u posetu zbog rada na projektu. Arhitekta im je tokom poseta pokazivao neprimerene fotografije žena i tražio da skinu svoju odeći ili bi on odstranio svoju. Obe su glavom bez obzira u istom trenutku napustile stan i nešto kasnije, kada su skupile hrabrosti, prijavile slučaj menadžmentu firme.

Skot Džonson, koji je bio glavni operativni službenik u firmi u periodu od 2003. do 2010. godine potvrdio je da se bavio žalbama gospođica Elbogen i Zamlih, piše Njujork Tajms.

„Učinili smo sve da što smo mogli da razmotrimo tvrdnje i postavimo snažnu politiku protiv mobinga kao i da organizujemo obuku, u kojoj su svi, uključujući i Majera morali da učestvuju.“, rekao je Džonson.

Stela Li, jedna od žena koja je optužila Majera za mobing, rekla je da je bila upozorena od strane koleginice Lisete Koei da je arhitekta sklon flertovanju i da bi ukoliko se bilo šta neprimereno desi trebalo da napiše detalje o incidentu.

Ričardov odgovor

Sve su bile u strahu od gubitka posla, dok je jedna od njih i nedugo nakon incidenta otpuštena pod izgovorom da je došlo do smanjenja broja potrebnih zaposlenih. Godinama kasnije, smogle su snage da istupe u javnost sa optužbama o nedoličnom i uznemiravajućem ponašanju slavnog arhitekte.

Kao odgovor na tvrdnje žena, Ričard Majer je dao izjavu za Njujork Tajms.

„Duboko sam zabrinut i postiđen iskazima nekoliko žena koje su uvredile moje reči i postupci. Iako se naša sećanja mogu razlikovati, iskreno se izvinjavam svima koji su bili uvređeni mojim ponašanjem.“

Foto: The New York Times

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *