Aktuelno

Arhitektura na petom mestu zanimanja po stopi samoubistava

Studija u SAD pokazala su da osobe koje se bave arhitekturom i inženjerstvom sklone samoubistvima.

Prošle nedelje objavljena je studija sprovedena od stane Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti koja je pokazala da su arhitekte pete na listi zanimanja koji će, verovatnije nego ostali, dići ruku na sebe.

Studija je obuhvatila 17 država u SAD i 12.312 osoba koja su počinila samoubistvo tokom 2012. godine. Stopa koja je dobijena spam broja samoubistava na 100.000 stanovnika sračunata je za svako zanimanje a za arhitekturu i građevinarstvo ona iznosi 32,2.

Zanimanja kao što su poljoprivreda, ribarstvo i šumarstvo nalaze se prvom mestu na ovoj neslavnoj listi sa stopom 84,5. Ostala zanimanja rangirana lošije od arhitekture, jesu građevinski radnici, radnici na održavanju i popravkama.

Najniža stopa samoubistava javlja se kod onih osoba koje se bave obrazovanjem i obukom.

 

Umetnici, dizajneri, sportisti i mediji su na sedmom mestu s rejtingom 24,3 dok najnižu stopu samoubistava (7,5) imaju oni koji se bave obrazovanjem i obukom.

Po broju samoubistava, Srbija u svetu zauzima vrlo visoko 13. mesto. Na 100.000 stanovnika, ukupno petnaestoro su samoubice. Podatak je još sumorniji u Vojvodini, gde na svakih 17 sati neko sebi oduzme život.

Imate problem i želite razgovor?

SOS telefon  – 0800-300-303 (Centar Srce)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *