Arhitektura

U izgradnji najzelenija železnička stanica na svetu

Projekat nove stanice Kaohsiung na Tajvanu ima za cilj da objedini sve vidove transporta i ujedno stvori novu zelenu oazu grada.

Holandska firma Mecanoo Architecten predstavila je projekat nove stanice Kaohsiung koji podrazumeva izgradnju podzemne železnice kao i integrisanje ostalih sistema transporta u jedan hab. Stanica koja će zauzimati površinu od 8,5 hektara, predstavljaće novu zelenu vezu zgrada kako u pogledu saobraćaja tako i društvenih aktivnosti putnika koji će, umesto u čelik i staklo, gledati u zelenilo i šumu.

Kaohsiung Station 02

Svojom krivolinijskom formom, koja čini nadzemni a ujedno i zeleni deo stanice, stvoriće se veze između voznih, metro i autobuskih stanica. Takođe, razviće se plan za organizovanje zelenih površina za odmor i biciklističke i pešačke staze, piše Archdaily.

Kaohsiung Station

Nova izgrađena struktura povezaće i postojeće hotele, poslovne zgrade ali i restorane i prodavnice, koji će se tek otvarati u ovoj zelenoj gradskoj zoni.

Kaohsiung Station 05

Prostrana zelena struktura natkrivaće gradski trg, kako bi se omogućilo okupljanje ljudi i odvijanje aktivnosti uprkos tropskoj klimi koja vlada na Tajvanu.

Kaohsiung Station 04

Proces izrade projekta nove stanice Kaohsiung odvijao se od 2014. a njegova potpuna realizacija očekuje se u 2024. godini.

Pogledajte kako izgleda ekološka krovna konstrukcija francuske železničke stanice.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *