Oblik broja 2022 projektovan je i na krovu; Foto: Qatar 2022
Svetski projekti

Zgrada u obliku broja 2022 prva na svetu koja liči na godinu

Objekat je formiran od četiri bloka sa fasadama oblikovanim tako da izgledaju kao brojevi dva ili nula, a međusobno su povezani dvospratnim podijumom.

Ibrahim M Džaidah, glavni arhitekta u Arab Engineering Bureau, bio je zadužen za projekat objekta u formi niza brojeva koji čine tekuću godinu.

Zgrada nazvana Iconic 2022  izgrađena je u okviru kompleksa Doha Sports City u katarskoj prestonici, neposredno uz stadion Khalifa koji će biti domaćin utakmica tokom ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu.

Njen investitor i idejni pokretač čitavog projekta, šeik Naser bin Hamad Al Tani, opisuje je kao „prvu zgradu na svetu koja liči na godinu“.

Zgrada je formirana od četiri bloka povezana dvospratnim podijumom; Foto: Qatar 2022

Po ideji Šeika Nasera

„Projekat je jedinstven jer je započeo jednostavnom zamisli. Šeik Naser mi je rekao: ‘Ibrahime, imam izazovnu ideju za tebe’ i pokazao mi skicu sa brojem 2022“, izjavio je za Dezeen katarski arhitekta, čija firma je projektovala i stadion u Dohi u obliku tradicionalne kape takije.

Zgrada je formirana od četiri bloka, koji imaju fasade oblikovane tako da izgledaju kao brojevi 2 ili 0. A osim što frontalno daju izgled godine 2022, ova brojka čita se i ukoliko se objekat posmatra od gore.

„Na dan kad sam počeo da radim na ovom arhitektonskom projektu primetio sam da su mnoge fotografije stadiona snimljene odozgo, pa sam poželeo da dizajniram čak i krov u obliku 2022. godine“, rekao je Ibrahim M Džaidah.

Zgrada Iconic 2022 podignuta je u prestonici Katara Dohi; Foto: Qatar 2022

Projektanti su imali i opciju da dizajn bude inspirisan trofejem Svetskog prvenstva, ali su od toga odustali, jer kako kažu – trofej ne pripada Kataru, ali 2022. godina pripada.

Svi blokovi povezani su dvospratnim podijumom. U prizemlju podijuma smešteni su supermarket, kafić i restorani, dok se na spratu nalaze sportski centar i zdravstveni klub. Kancelarijski prostori nekoliko sportskih tela zauzimaju tornjeve.

Projektni tim se nada da će, pored stadiona, ovaj objekat biti spomenik u znak sećanja na vreme kada je Katar bio domaćin SP. Ističu da su imali i opciju da dizajn bude inspirisan trofejem Svetskog prvenstva, ali su od toga odustali, jer kako kažu – trofej ne pripada Kataru, ali 2022. godina pripada.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *