Foto: Supreme Committee for Delivery & Legacy
Svetski projekti

Katar dobio stadion u obliku tradicionalne kape „takije“

Stadion Al Thumama će tokom Svetskog prvenstva moći da primi 40.000 gledalaca, a po njegovom završetku kapacitet će mu biti prepolovljen.  

Neposredno pred plasman reprezentacije Srbije na SP u fudbalu, koje će se održati naredne godine Kataru, u Dohi je zvanično predstavljena velelepna sportska arena čiji je dizajn inspirisan tradicionalnom kapom “takija”.

Projekat potpisuje Ibrahim M Jaidah, glavni arhitekta studija Arab Engineering Bureau, koji je formu stadiona oblikovao kao kapu koju nose muškarci širom Bliskog istoka. Stadion Al Thumama, koji se nalazi u istoimenom kvartu katarske prestonice, imaće kapacitet od 40.000 mesta i šesti je po redu objekat koji je spreman da 2022. godine ugosti najbolje fudbalere sveta.

Srodni linkovi: 

Glavni arhitekta je težio ka tome da dizajn odražava i modernu i tradicionalnu prirodu zemlje.

„Sećam se te noći kada sam se bacio na osmatranje svih vrsta takija kako bih proučio različite tipove šara. Uvek sam nosio jednu kao dete ali, međutim, nisam očekivao da ću jednog dana videti sve te različite oblike i dubinu njihovog dizajna. Konačno sam, nakon proučavanja, nacrtao grubu skicu koja mi se dopala i rekao sam svojim inženjerima da će to biti dizajn sa kojim idemo“, rekao je Jaidah za Dezeen.

Jaidah i njegova firma Arab Engineering Bureau bili su jedna od nekoliko organizacija koje je katarski Vrhovni komitet za nasleđe pozvao da dizajniraju stadion inspirisan takijom. Jaidah je težio tome da njihov dizajn odražava i modernu i tradicionalnu prirodu zemlje.

Foto: Supreme Committee for Delivery & Legacy

Kapa koja štiti i igrače i gledaoce

„Želeo sam da osiguram da moj dizajn bude moderan, ali u isto vreme nisam želeo da ga odvojim od njegovog tradicionalnog identiteta. Očuvanje lokalnog identiteta i nasleđa bilo mi je od najveće važnosti“, dodao je Jaidah.

Katarski arhitekta je objasnio da oblik takije ne služi samo u svrhu dizajna, već će se na ovaj način obezbediti i hladovina kako za gledaoce, tako i za igrače. Na sličan način kao što se takija koristi za zaštitu glave od vrućine, imitiranje njene forme omogućiće da se i ljudi koji se nalaze unutar stadiona zaštite od vrućine.

Foto: Supreme Committee for Delivery & Legacy

Ventilatori na stadionu napajaće se energijom dobijenom od solarnih panela.

Kao i mnogi objekti koji će biti u funkciji održavanja Svetskog prvenstva u Kataru i Al Thumama će se hladiti veštačkim sistemima. U sklopu ovog stadiona koristiće se ventilatori koji će se napajati energijom dobijenom od solarnih panela.

Nakon završetka prvenstva kapacitet stadiona od prvobitnih 40.000 će se smanjiti na 20.000, ukidanjem mesta na gornjim tribinama. Na njihovom mestu biće izgrađen butik hotel sa 60 soba iz kojih će moći da se gleda direktno na teren.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Dule

    Znam da nije tema, i da se to vas kao arhitekte i gradjevinske inzenjere u neku ruku ne tice, ali ne bi bilo lose navesti i kratak paragraf ispod o uslovima na gradilistu i ljudima koji ginu zbog neljudskih uslova na radu. Valja malo vratiti etike i odgovornosti u struku. Meni je ovo lep projekat, ali su mi pomesana osecanja kad jednom mesecno vidim novi clanak o radnicima sa tog gradilista.

Оставите одговор

Obavezna polja *