Silosi se nalaze na vrhu stambene šestospratnice; Fotografije: Levs Architecten
Svetski projekti

Vinski silosi pretvoreni u jedinstvene stambene prostore

Silosi su postavljeni su na vrhu šestospratne zgrade, a svaka jedinica ima tri nivoa i sadrži dnevni boravak, kuhinju, trpezariju i spavaću sobu sa kupatilom.

Projekat pod imenom Harbour Club, koji potpisuje holandska firma Levs Architecten, zanimljiv je novi masterplan kojim je podrazumevano renoviranje i proširenje brodskog terminala u Amsterdamu koji je izgrađen 1901. godine.

Kao deo ovog projekta izvedena je i transformacija nekadašnjih industrijskih silosa za skladištenje vina u jedinstvene stambene prostore.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Prostor na kome je izveden projekat Harbour Club; Foto: Levs Architecten

Silosi transformisani u kuće

Kako prenosi New Atlas, lokacija Harbour Cluba nalazi se u amsterdamskoj četvrti Cruquiuseiland, na području istočnog gradskog pristaništa.

Novi prostor čine renovirane originalne zgrade pristaništa, novi ulazni deo, kao i šestospratna stambena zgrada u formi slova L, koja se uklapa u predmetnu lokaciju zajedno sa postojećim silosima, sada transformisanim u kuće.

Svaki od silosa je preoblikovan u stambeni prostor na tri nivoa; Foto: Levs Architecten

Svaki od silosa sadrži dnevni boravak, kuhinju, trpezariju i spavaću sobu sa kupatilom.

Silosi su prvobitno korišćeni za skladištenje vina za holandsko tržište, a da bi se preoblikovali u prostor koji je udoban i bezbedan za život ljudi pažljivo su očišćeni od svih tragova štetnih ostataka, postavljena je izolacija, a usledilo je i zastakljivanje određenih površina, čime je obezbeđena udobna i osvetljena unutrašnjost.

Svaki od silosa je preoblikovan u stambeni prostor na tri nivoa koji sadrži dnevni boravak, kuhinju, trpezariju i spavaću sobu sa kupatilom.

Zastakljivanjem određenih površina silosa obezbeđena je osvetljena unutrašnjost; Foto: Levs Architecten

Zvučna izolacija u velikim količinama

Nakon renoviranja, silosi su postavljeni na krovu stambene zgrade koja sadrži 81 apartman na višim nivoima, dok je u nižem delu uspostavljen veliki prostor namenjen organizovanju raznovrsnih događaja.

Moglo bi se reći da je nezahvalno postaviti stambeni prostor iznad mesta na kom su često organizovana javna dešavanja, ali Levs Architecten su prilikom konstruisanja stambenog dela koristili zaista mnogo zvučne izolacije, te su uspeli su da prostor organizuju tako da se ove dve funkcije zapravo i ne dodiruju direktno, tako da nema opasnosti ni od prenošenja vibracija zvuka.

Unutrašnjost restorana u prizemlju objekta; Foto: Levs Architecten

Ključni izazov bilo je ugrađivanje velikog prostora za događaje direktno ispod 81 stambene jedinice.

„Ključni izazov projektovanja bilo je ugrađivanje velikog prostora za događaje direktno ispod 81 stambene jedinice koje su gradu preko potrebne i namenjene su za život mladih“, objasnile su arhitekte.

„Da bi se to rešilo, prostor je izveden kao samostalna zgrada sa sopstvenim temeljima. Tako stambena zgrada kao da lebdi iznad ove kutije na dugim gredama. Ove dve jedinice se zapravo nigde ne dodiruju, jer su međuprostori ispunjeni apsorbujućim materijalom“, dodaju na kraju iz firme Levs Architecten.

Međuprostori između dve jedinice ispunjeni su apsorbujućim materijalom; Foto: Levs Architecten

Grafički prilozi

Foto-galerija

Fotografije: Levs Architecten

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    fantastično! bože kako ovi ljudi uživaju u arhitekturi i lakoći življenja za razliku od srbije

Ostavite odgovor

Obavezna polja *