Unutrašnjost Bodmin Jail Hotela; Foto: VELUX Commercial
Svetski projekti

Otvaranjem svetlarnika zatvor iz 18. veka pretvoren u prozračan hotel

Na dvovodnom krovu nagiba 40 stepeni primenjeno je 214 panela za zastakljivanje kako bi se formiralo adekvatno rešenje prirodnog osvetljenja i ventilacije.

Projekti adaptacije komercijalnih zgrada postavljaju pred arhitekte uvek ozbiljne dizajnerske izazove. Tako je transformacija engleskog zatvora Bodmin iz 18. veka u moderan hotel značila prihvatanje raznovrsnih ograničenja u vezi sa infrastrukturom zgrade sa kojima se trebalo izboriti.

Zdanja poput ovog često imaju građevinske propise kojima se garantuje očuvanje istorijskih i arhitektonskih interesa objekta, utičući na taj način na toplotni komfor i način na koji dnevno svetlo sprovodi transformaciju u prostor zgrade.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Hotel se sastoji se od dva krila povezana tornjem koji je u formi centralnog atrijuma; Foto: VELUX Commercial

Udobnost korisnika i uvođenje tehnologije

Ovakvi izazovi mogu učiniti da arhitektonsko planiranje izgleda složenije, posebno kada je potrebno izvesti prenamenu objekta.

Adaptacija osnove projekta, odnosno promene organizacije prostora, uzima u obzir udobnost korisnika i uvođenje tehnologije, što takođe u velikoj meri utiče na dizajn.

Tako je projekat hotela Bodmin Jail zahtevao instalacije svetlarnika koje bi mogle da funkcionišu unutar ovog prostora i kultnog kosog krova, piše ArchDaily.

Zastakljivanje je primenjeno na dvovodnom krovu nagiba četrdeset stepeni; Foto: VELUX Commercial

Centralna tačka koja je dovela do uspeha transformacije bilo je ugrađivanje svetlarnika u zajednički prostor.

Izazovi dizajna dovode do kreativnih rešenja i inovacija koje mogu biti dobre za životnu sredinu, smanjujući emisiju ugljenika uz manje potrebnog materijala.

Projekti renoviranja su prilika za obnavljanje postojećih rešenja i karakteristika zgrada, a restauracija sve više postaje fokus arhitekti koji razmišljaju održivo.

Centralna tačka koja je dovela do uspeha transformacije ovog zatvora u luksuzni hotel bilo je ugrađivanje svetlarnika u zajednički prostor hodnika i recepcije.

Cilj je bio obezbediti prirodno svetlo i komfornu ventilaciju za novi hotel; Foto: VELUX Commercial

Ćelije pretvorene u spavaće sobe

Kako navode autori projekta, cilj je bio obezbediti prirodno svetlo i komfornu ventilaciju kako bi gosti u letnjim mesecima mogli da uživaju tokom boravka.

Tako je kreativni tim firme Twelve Architects uspeo da pretvori oronuli objekat zarastao rastinjem u turističku atrakciju, koju karakteriše udobnost i uživanje.

Hotel Bodmin Jail sastoji se od dva krila povezana tornjem koji je u formi centralnog atrijuma. Svako krilo je sa svojim zatvorskim ćelijama pretvoreno u krila sa luksuznim spavaćim sobama za goste.

Zatvorske ćelije postale su luksuzne hotelske sobe za goste; Foto: VELUX Commercial

Paneli su napravljeni od aluminijumskih profila sa trostrukim zastakljenjem.

Ukupno 214 VELUX panela za zastakljivanje je primenjeno kako bi se formiralo adekvatno rešenje prirodnog osvetljenja, na dvovodnom krovu nagiba četrdeset stepeni.

Paneli su napravljeni od aluminijumskih profila sa trostrukim zastakljenjem i zaptiveni materijalom otpornim na UV zračenje, te pružaju poboljšani toplotni komfor i energetsku efikasnost.

Tokom leta prozori se mogu otvoriti, kako bi obezbedili prirodnu ventilaciju i ohladili prostorije od toplog vazduha koji se podiže ka prozorima.

Foto-galerija

Unutrašnjost Bodmin Jail Hotela; Foto: VELUX Commercial
Unutrašnjost Bodmin Jail Hotela; Foto: VELUX Commercial

Fotografije: VELUX Commercial

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *