Projekat arhitektonski potpisuje biro dA.dizajnarhitektura iz Beograda; Foto: Miloš Martinović
Domaći i regionalni projekti

Kako je oronula građevina na Senjaku pretvorena u savremen poslovni objekat

Rekonstrukcijom napuštenog objekta u Beogradu nastala je zgrada koja nudi dah savremenog na samouveren, ali nenametljiv način.

Po projektu beogradskog biroa dA.dizajnarhitektura i beogradskim studijom Meta Architects kao koautorom, urađena je rekonstrukcija poslovnog objekta na Senjaku, smeštenog na 2.500 kvadratnih metara.

Izazov pred projektantskim timom bio je da nezavršen i napušten objekat, inicijalno planiran za stanovanje, prilagodi novoj, poslovnoj nameni, i da mu, u okviru značajno ograničenih mogućnosti kakve je nametalo postojeće stanje, udahne život na način primeren lokaciji i vremenu koje predstavlja, navode za naš portal autori.

Imperativ je, dodaju, bio da se redizajniranjem u okviru postojećih gabarita odgovori svim potrebama klijenta, te su rešenja tražena kroz funkcionalnost, materijalizaciju i potcrtavanje onih oblikovnih karakteristika koje se mogu inkorporirati u savremeni arhitektonski izraz.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Izgled objekta pre rekonstrukcije; Foto: dA.dizajnarhitektura

Reorganizacija prostora na svim etažama

Objekat se nalazi na padini Senjaka ka mostu na Adi. Njegovo susedstvo čine ambasade, manje poslovne zgrade kao i porodične kuće. Među nekim od mlađih objekata primetna su odstupanja od starijih stilskih određenja u neposrednom okruženju.

U takvoj situaciji, i uz pomenute okolnosti koje su ograničavale nivo projektantske intervencije u konkretnom slučaju, ideja je bila da se u procesu redizajniranja objekta novim rešenjima zamene oni elementi koji nisu u potpunosti korespondirali ni sa kontekstom, ni sa aktuelnim izrazom, ni sa budućom namenom.

Novim projektom predviđena je funkcionalna reorganizacija prostora na svim etažama, zamena materijala i završnih obrada svih zidova, plafona i podova, ukidanje i izmeštanje postojećih toaleta, zamena postojećih fasadnih vrata i prozora, intervencije i korekcije na fasadi, izrada novih pregradnih unutrašnjih zidova i izrada novih unutrašnjih zastakljenih pregrada, dekorativnih oblaganja, kao i nabavka i postavljanje novog mobilijara shodno novoj nameni prostora.

Uz pomoć brisoleja geometrija krova vizuelno je ispunila oblik pravougaonika; Foto: Miloš Martinović

Horizontalni brisoleji zajedno sa krovom zatvaraju karakterističnu pravougaonu nakrivljenu formu.

Dve glavne celine koje se na objektu izdvajaju jesu krov i deo na nivou podruma 1, koji je isturen u odnosu na ostatak objekta, i novim projektom predviđen za veliki open-space radni prostor. Njegov poseban položaj naglašen je Parklex oblogama u dezenu kortena.

Fasadni zid projektovan je sa velikim staklenim površinama zbog prirodnog osvetljenja, uz akcente dekorativne rasvete. Krov sa nagibom od 106 stepeni obuhvata nivoe potkrovlja i galerije. Postojeći krov bio je obložen limom u romb šari.

„U njegovim elementima istraživali smo mogućnosti za unapređenje vizuelnog identiteta objekta. Dodati su horizontalni brisoleji, koji zajedno sa krovom zatvaraju karakterističnu pravougaonu nakrivljenu formu u bočnom izgledu“, navode autori za Gradnja.rs.

Karakteristična pravougaona nakrivljena forma u bočnom izgledu; Foto: Miloš Martinović

Fasadni zidovi obloženi prirodnim kamenom

U zahvatu oblikovnih promena, posebna pažnja poklonjena je terasama, naročito natkrivenoj terasi u potkrovlju.

„Ideja je bila da se promoviše okvir kojim će se one integrisati u formu krova. Staklenim ogradama dali smo im elegantniji izgled, a naglasili okvir i vertikale“, napominju projektanti.

Konstrukcija je projektovana i u potpunosti izvedena kao skeletna, sa mestimičnim betonskim šajbnama za ukrućenje i kombinacijom lakih montažnih i betonskih tavanica. Jezgra stepenišnog prostora i lifta su armiranobetonska.

Fasadni zidovi objekta obloženi su prirodnim kamenom do kote potkrovlja 1, gde prelaze u ventilisanu krovnu konstrukciju sa limom kao završnom obradom.

Novim projektom predviđena je i zamena materijala i završnih obrada svih zidova, plafona i podova; Foto: Miloš Martinović

Krov je izveden kao ventilisana krovna konstrukcija obložena limom.

U zoni suterena, na severnom i zapadnom delu fasada je obložena FunderMax pločama na potkonstrukciji. Na severozapadnoj fasadi projektovan je ram od čeličnih kutija obložen istim pločama. Ram je u širini celog objekta i u visini dve etaže, sprata i potkrovlja 1.

Sa bočnih strana, u zoni krova postavljene su aluminijumske kutije (brisoleji), kako bi geometrija krova vizuelno ispunila oblik pravougaonika.

Krov je izveden kao ventilisana krovna konstrukcija obložena limom. Na glavnom ulazu u objekat projektovana je nadstrešnica od kutijastih profila obložena aluminijumom. Sve pozicije vrata i prozora rešene su u aluminijumskom sistemu profila sa prekinutim termičkim mostom i ispunom od termo-stakla.

Kancelarija za sastanke u restauriranom objektu; Foto: Miloš Martinović

Prostorna organizacija

Garaža sa 22 parking mesta i neophodne tehničke prostorije zauzimaju podzemni nivo (podrum 2).

Na nivou podruma 1, sa severozapadne strane predviđen je glavni ulaz u objekat kroz vetrobranski prostor, kao i ulazni hol sa pultom i čekaonicom. Levo i desno od ulaznog hola projektovane su kancelarije i sale za sastanke.

Nadzemnim nivoima dominira kancelarijski prostor, uz funkcionalno organizovane pravce komunikacija, pomoćne i tehničke prostorije, kao i ketering kuhinju u prizemlju, koja nije predviđena za pripremu već samo za posluživanje unapred pripremljene hrane.

U produžetku kuhinje predviđen je restoranski prostor sa stolovima za ručavanje.

Savremen kancelarijski prostor; Foto: Miloš Martinović

U rekonfiguraciji enterijera autori su težili funkcionalnosti kroz sveden i savremen sklop elemenata.

U rekonfiguraciji enterijera autori su težili funkcionalnosti kroz sveden i savremen sklop elemenata. U kancelarijama su predviđeni dupli podovi, zbog prolaska instalacija, sa završnim slojem od etison, dok su komunikacije, toaleti, pomoćne i tehničke prostorije izvedene u granitnoj keramici.

Zidovi su finalno gletovani i bojeni disperzivnom belom bojom. Između kancelarija i koridora projektovane su zastakljene pregrade, u aluminijumskom ramu sa ili bez vrata. Zidovi u kuhinji i toaletima obloženi su granitnom keramikom, a u ulaznom holu rustičnim drvenim daskama.

Neoštećeni betonski stubovi tretirani su zaštitnim premazom i ostali su izloženi, kao integralni deo enterijerske strukture. Plafoni u objektu projektovani su kao kombinacija spuštenih plafona od različitih materijala i tavanice sa vidljivim instalacijama.

U rekonfiguraciji enterijera autori su težili funkcionalnosti; Foto: Miloš Martinović

Dah savremenog na samouveren, ali nenametljiv način

Od oronule građevine koja je napuštena pre nego što je dočekala da ispuni svoju prvobitnu ulogu došlo se do objekta koji u prijatnoj, ali ponekad samodovoljnošću usporenoj ambijentalnoj celini nudi dah savremenog na samouveren, ali ne i nametljiv način.

„Ukoliko se nosioci budućih urbanističkih i projektantskih tendencija u ovom delu grada i ne odluče da taj pravac produbljuju, morfološke i vizuelne odlike Senjaka reintegracijom ovog objekta neće ostati narušene“ navode na kraju iz biroa dA.dizajnarhitektura za naš portal.

Grafički prilozi

Presek
Presek
Fasada
Fasada

Foto-galerija

Novim projektom predviđena je i zamena materijala i završnih obrada svih zidova, plafona i podova; Foto: Uroš Martinović
Novim projektom predviđena je i zamena materijala i završnih obrada svih zidova, plafona i podova; Foto: Uroš Martinović
Projekat arhitektonski potpisuje biro dA.dizajnarhitektura iz Beograda; Foto: Uroš Martinović
Projekat arhitektonski potpisuje biro dA.dizajnarhitektura iz Beograda; Foto: Uroš Martinović
U rekonfiguraciji enterijera autori su težili funkcionalnosti; Foto: Uroš Martinović
U rekonfiguraciji enterijera autori su težili funkcionalnosti; Foto: Uroš Martinović

Faktografija

  • naziv objekta: Poslovni objekat Senjak
  • mesto: Beograd, Srbija
  • investitor: Privatan
  • autori projekta: dA.dizajnarhitektura d.o.o.
  • koautori projekta: Meta Architects
  • godina projektovanja: 2015.
  • godina izgradnje: 2019.
  • površina: 2.500 m2 neto kvadratura
  • spratnost: Po2+Po1+Pr+1+Pk+Ga
  • autor fotografija: Miloš Martinović

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *