Stepenište koje se gradilo tri godine; Foto: Alex Chinneck/Marc Wilmont
Svetski projekti

Stepenište koje ne vodi nigde ukrasilo zgradu u Brajtonu

Ovo spektakularno umetničko delo, visoko 25 metara, „odmotava“ se kako se penje uz zgradu i prati spiralnu formu koja se ne ponavlja, već se širi i skuplja.

Delom komad infrastrukture, a delom dramatična skulptura, vanjsko stepenište čiji je autor Aleks Činek postepeno se razdvaja u zasebne elemente kako raste u visinu uz zgradu od opeke u engleskom gradu Brajtonu.

Najnoviji rad britanskog umetnika pod nazivom „A Spring in Your Step“ (srp. proleće u tvom koraku) izveden je od pocinkovanog čelika, u formi nesvakidašnjeg stepeništa koje se postepeno odmotava u tri trake koje se šire iznad trga Circus Square.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Najnoviji rad britanskog umetnika izveden je od pocinkovanog čelika; Foto: Alex Chinneck/Marc Wilmont

Najkompleksnija skulptura do sad

Činek je inače poznat po svojim nadrealnim arhitektonskim intervencijama, te ovakav skulptularni element nije velika novina, ali je svakako veoma zanimljiv i atraktivan, piše This Is Colossal.

„Bile su mi potrebne tri godine da završim ‘A Spring in Your Step’, koji je težak četiri tone, visok 25 metara i prati spiralnu formu koja se ne ponavlja, već se širi i skuplja, što ga čini mojom najkompleksnijom skulpturom do sada“, rekao je Činek.

Ukoliko želite da saznate nešto više o trogodišnjem procesu koji stoji iza ove spektakularne skulpture, posetite Instagram profil umetnika, gde ćete moći da vidite i njegova ostala dela.

Foto-galerija

Foto: Alex Chinneck/Marc Wilmont

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *