Pripreme za Expo 2025 u japanskom gradu Osaki; Foto: © Sou Fujimoto
Svetski projekti

Pogledajte kako teče izgradnja Fudžimotovog arhitektonskog čuda za Expo 2025

Struktura od 60 hiljada kvadrata, sa prečnikom od skoro 700 metara, spaja tradicionalne japanske metode gradnje sa mogućnostima koje nude nove tehnologije. 

Projekat koji za Expo 2025 u Osaki potpisuje proslavljeni japanski arhitekta Sou Fudžimoto polako napreduje, te su se nedavno pojavile i nove slike sa gradilišta, gde su u toku radovi na strukturi od 60.000 kvadratnih metara koja će okruživati izložbeni prostor.

Već i u fazi izgradnje, objekat kružne forme sa drvenim prstenastim krovom izaziva oduševljenje posmatrača, a kada bude završena, ova struktura služiće kao glavni cirkulacioni prostor prestižne međunarodne izložbe, koja se u „zemlji izlazećeg sunca“ održava po drugi put.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pogled na budući izložbeni kompleks u Osaki; Foto: Sou Fujimoto Architects

Prečnik od bezmalo 700 metara

U nedavnom intervjuu za Designboom, Fudžimoto je izjavio da ovaj krov ne samo što će štititi ljude od sunčeve svetlosti i padavina, već će predstavljati i arhitektonsko čudo sa prečnikom od skoro 700 metara.

„Dizajniramo objekat koristeći drvenu konstrukciju, što donosi sa sobom jedinstvene izazove zbog obima objekta i materijala koji su uključeni. Međutim, Japan ima divnu tradiciju istorijske gradnje drvetom i ja sam želeo da crpim inspiraciju baš iz nje i da je spojim sa novim tehnologijama u procesu izgradnje“, rekao je arhitekta.

Projekat je inspirisan tradicijom istorijske gradnje drvetom u Japanu; Foto: © Sou Fujimoto

Konstrukcija će ne samo služiti kao glavni cirkulacioni prsten, već će omogućiti i panoramski pogled i zaklon od vremenskih prilika.

Fudžimoto ističe da ovaj projekat ne predstavlja samo divno iskušenje u radu na objektu tako velikog obima, već je i uzbudljiv izazov u smislu inovativnih tehnika izgradnje.

Zajedno sa studijima Tohata Architects & Engineers i Azusa Sekkei, slavni japanski arhitekta je ovim projektom predložio izgradnju zelene krovne konstrukcije, koja ne samo da će služiti kao glavni cirkulacioni prsten tokom izložbe, već će omogućiti i panoramski pogled i zaklon od vremenskih prilika.

Konstrukcija će pružiti i zaklon od vremenskih prilika; Foto: © Sou Fujimoto

Čist kružni pogled na nebo i okruženje

Kako je dalje objasnio Fudžimoto, posetioci će moći da se popnu na krov i dožive iskustvo prisustva na ovoj izdignutoj površini i potpuno zarone u okruženje.

„S obzirom na to da je lokacija u samoj sredini zaliva Osaka, u blizini nema visokih struktura, te se nudi čist kružni pogled na nebo i okruženje“, naglasio je on.

Projekat je prvi put predstavljen u decembru 2020. godine, a japanski arhitekta još uvek nije najavio planirani datum završetka radova.

Expo 2025 trajaće od 13. aprila do 13. oktobra 2025. godine; Foto: © Sou Fujimoto

Svaka od zemalja učesnica razvija paviljone i instalacije kako bi prikazala sopstvenu interpretaciju teme izložbe.

Da podsetimo Expo Osaka 2025 će se održati u periodu od 13. aprila do 13. oktobra 2025. godine, pod temom koja nosi naziv Designing Future Society for Our Lives.

Ideja je u fokusu ove svetske izložbe bude radi na dodatnom razvoju savremenih tehnologija koje će se koristiti za kreiranje novih ideja i ublažavanje globalnih izazova koji trenutno muče čovečanstvo.

Nakon izdanja iz 1970. godine, drugi Expo u Japanu ugostiće više od 150 zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija, od kojih svaka razvija paviljone i instalacije kako bi prikazala sopstvenu interpretaciju teme izložbe.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *