Zgrada od 2.000 metara; Foto: AJ
Svetski projekti

Foster projektuje zgradu visoku dva kilometra u Saudijskoj Arabiji?

Šuška se da britanska arhitektonska firma radi na projektu nebodera u Rijadu, koji bi nakon izgradnje postao najviša zgrada na svetu.

Prema pisanju arhitektonskog časopisa Architects’ Journal (AJ), renomirani britanski biro Foster + Parners trenutno radi na megavisokom neboderu severno od prestonice Saudijske Arabije.

Neboder bi navodno trebalo da bude smešten u neposrednoj blizini međunarodnog aerodroma, koji se takođe renovira prema projektu ovog biroa.

Ukoliko bude bio izgrađen, ovaj neboder visok dva kilometra (da, 2.000 metara) postao bi ubedljivo najviša zgrada na svetu. Podsetimo, to je skoro 2,5 puta više od trenutnog rekordera, nebodera Burdž Kalifa u Dubaiju, čija je visina, reklo bi se sada skromnih, 828 metara.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Foto: Tom Ravenscroft

To je skoro 2,5 puta više od trenutnog rekordera, nebodera Burdž Kalifa u Dubaiju, čija je visina, reklo bi se sada skromnih, 828 metara.

Zgrada bi logično postala i najviša zgrada u Saudijskoj Arabiji, jer bi nadmašila neboder Abraj Al Bait Royal Clock Tower u Meki, čija je visina „ništavnih“ 600 metara.

Ovaj projekat predstavlja drugi pokušaj Saudijske Arabije da izgradi najvišu zgradu na svetu, s obzirom na to da se neboder Jeddah Tower visine 1.000 metara trenutno gradi u Džedi, a njegov projekat potpisuju Adrian Smith + Gill Gordon Architecture.

Igralište za arhitekte

Saudijska Arabija trenutno je najveće igralište za arhitekte sa svojim megaprojektom nazvanim Neom. Među njima je i grad dužine 170 kilometara nazvan The Line, koji je pak kritikovan od strane Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Foster + Partners su do sada izveli veliki broj projekata u Saudijskoj Arabiji, uključujući i Al Faisaliah Tower koji je, kada je završen 2000. godine bio najviša zgrada u zemlji.

Pored mega-visokog nebodera i projekta rekonstrukcije aerodroma u Rijadu, studio radi na projektima još dva aerodroma, hotela kao i instituta za proučavanje korala.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *