Saudijski The Line biće širok samo 200 metara
Svetski projekti

Saudijski The Line – Neboder dug 170 kilometara biće dom za 9 miliona ljudi

Dizajnirana kao održiva alternativa tradicionalnim gradovima, ova futuristička konstrukcija postaće dvanaesta najviša zgrada na svetu, kao i daleko najduža. 

Vlada Saudijske Arabije predstavila je vizuelni prikaz linearnog grada visokog 500 metara pod nazivom The Line, koji će biti izgrađen u blizini Crvenog mora kao deo projekta po nazivom Neom.

Postavljena tako da se proteže 170 kilometara širom severozapadne Saudijske Arabije, ova megastruktura, koja će imati reflektujuće fasade, biće visoka 500 metara, ali široka samo 200 metara.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

The Line će se prostirati širom severozapadne Saudijske Arabije

Dramatična alternativa tradiciji

Planiran kao deo razvoja Neoma, neboder The Line je dizajniran kao dramatična alternativa tradicionalnim gradovima koji obično zrače iz jedne centralne tačke.

Iako to nije zvanično objavljeno, Dezeen zaključuje da je megastrukturu zapravo dizajnirao američki studio Morphosis.

„Prilikom lansiranja The Linea prošle godine, posvetili smo se civilizacijskoj revoluciji koja stavlja ljude na prvo mesto na osnovu radikalne promene u urbanističkom planiranju“, rekao je prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman.

The Line treba da stvori model za očuvanje prirode i poboljšane uslove za život ljudi

Na visini od 500 metara, ovaj par konstrukcija postaće dvanaesta najviša zgrada na svetu.

„Dizajni koji su danas otkriveni za gradske zajednice sa vertikalnim slojevima biće izazov za tradicionalne ravne, horizontalne gradove i stvoriće model za očuvanje prirode i poboljšane uslove za život ljudi“, nastavio je on.

„The Line će se pozabaviti izazovima sa kojima se čovečanstvo suočava u urbanoj svakodnevici i osvetliće alternativne načine života“, zaključio je prestolonaslednik.

Konstrukcija će se sastojati od dve strukture nalik na zidove, koje će zatvoriti otvoreni prostor između njih. Na visini od 500 metara, ovaj par konstrukcija postaće dvanaesta najviša zgrada na svetu, kao i daleko najduža.

Dve strukture nalik na zidove biće visoke po 500 metara

Urbanizam nulte gravitacije

Struktura, koja je projektovana za smeštaj devet miliona stanovnika kada bude završena, sadržaće stambene, maloprodajne i rekreacione površine, kao i škole i parkove.

Različite funkcije će biti složene u aranžmanu koji su kreatori grada opisali kao urbanizam nulte gravitacije.

Vizuelni prikazi prikazuju parkove postavljene između dva linearna bloka, koji će biti povezani sa više mostova i na vrhu sa više zelenih površina.

Parkovi će biti postavljeni između dva linearna bloka

Unutrašnjost će biti izgrađena tako da stvori izvanredna iskustva i magične trenutke.

Saudijska „Linija“ će u potpunosti biti obložena fasadama sa reflektujućom površinom kako bi struktura dobila jedinstven izgled.

„The Line će imati spoljašnju fasadu u ogledalima koja će odavati jedinstveni karakter objekta i omogućiti da se čak i njegov mali otisak stapa sa prirodom, dok će unutrašnjost biti izgrađena tako da stvori izvanredna iskustva i magične trenutke“, saopštila je vlada Saudijske Arabije.

Reflektujuća fasada će odavati jedinstveni karakter objekta

Struktura će se u potpunosti pokretati obnovljivom energijom i dizajnirana je kao održiva alternativa tradicionalnim gradovima.

Transportni sistem koji je predviđen čitavom dužinom megastrukture bio bi projektovan tako da poveže oba kraja grada u roku od 20 minuta.

Prema saopštenju vlade Saudijske Arabije, struktura će se u potpunosti pokretati obnovljivom energijom i dizajnirana je kao održiva alternativa tradicionalnim gradovima.

„Ne možemo da zanemarimo krizu u vezi sa životom i životnom sredinom sa kojima se suočavaju naši svetski gradovi, a Neom je na čelu pružanja novih i maštovitih rešenja za rešavanje ovih problema“, rekao je Bin Salman.

Projekat Neom pruža nova i maštovita rešenja za gradove budućnosti

Poligon za kreacije i inovacije

„Neom predvodi tim najsjajnijih umova u arhitekturi, inženjeringu i građevinarstvu kako bi ideja o izgradnji uskoro postala stvarnost. To će biti mesto za sve ljude širom sveta da ostave svoj trag u svetu na kreativne i inovativne načine“, dodao je on.

Projekat The Line, koji je prvi put otkriven prošle godine, deo je inicijative Neom na severozapadu Saudijske Arabije, kao deo nastojanja te zemlje da do 2030. diversifikuje svoju ekonomiju i postane manje zavisna od nafte.

Iza futurističkog projekta najverovatnije stoji američki studio Morphosis

Galerija rendera

Saudijski The Line biće širok samo 200 metara
Saudijski The Line biće širok samo 200 metara

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. Vojin Maletković

  Definicija distopije za mene…

 2. Čovek

  Odvratno, totalna kontrola i otuđenje, prava distopija…. Degeneracija, ali takvi će tu i živeti, ne slobodoumni….

 3. Ddd

  Veliki „veliki brat“

 4. Solomon

  Ogromna glupost i trošenje resursa.
  Ako treba da odem kod nekog na drugom kraju grada treba da pređem 170 km da su napravili oblik kruga uštedeli bi na rastojanju, mogu da zamislim kakav će biti prevoz u tom tunelu od 200m i 170km.
  Arapima se najzad ispunio san umesto da zidaju zidove oko svojih kuća sada će živeti u zidu.

 5. Gradjevinac

  Čini mi se da nisam čuo – video nefunkcionalniju (gluplju) ideju za gradnju.

 6. Bhm

  Ako moze ja bi da radim kao poštar ili hsus majstor…?

 7. Dzoni

  Ne mislite valjda da iko vjeruje u ovu ideju. Ovih par rendera je jako jeftin nacin da u narednih mjesec dana citav svijet prica o Saudijskoj Arabiji. Dobra promovija i to je sve. Zemlja se uistinu rapidno mijenja i gradi ali ovo je naucna fantastika i svi to dobro znaju. Treba znati da KSA svakih par godina ima novu groundbreaking ideju koja nikada ne zazivi, od raznih finansijskih centara pa do dovlacenja sante leda sa juznog pola kako bi se dobila pijaca voda (ovonije sala vec je bio stvarni projekat sa budzetom i td.).

Ostavite odgovor

Obavezna polja *