Osnova kancelarijskog prostora u AutoCAD-u; Ilustracija: Autodesk
Softver

Softver koji je promenio arhitekturu: AutoCAD ove godine slavi 40. rođendan

Upoznajemo vas sa istorijom za arhitekte verovatno najvažnijeg softverskog proizvoda, a saznaćete i nešto više o predstojećem planiranom razvoju programa.

Nastao davne 1982. godine, program AutoCAD je transformisao arhitektonsku industriju, započevši eru prelaska sa ručnog crtanja na kompjuterski potpomognuto projektovanje.

Možda nam se u današnjem, veoma razvijenom visokotehnološkom svetu, osamdesete čine jako daleko i nerealno za razvoj tehnologije, ali ta decenija je zapravo postavila temelje za veći deo našeg današnjeg načina poslovanja.

Zanimljiva je pomisao da je Microsoft Word lansiran 1983. godine, dok je Photoshop prvobitno razvijen 1987. godine, pre svog prvog zvaničnog izdanja 1990. godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Arhitekta koristi AutoCAD 2.6 da digitalizuje crtež zgrade škole, 1987. godina: Foto: Wikimedia

Lansiran kao desktop aplikacija

Međutim, za arhitekte verovatno najvažniji softverski proizvod kreiran je 1982. godine, kao tada novi tip aplikacije za 2D crtanje nazvan AutoCAD, lansiran kao desktop aplikacija koja radi na mikroračunarima sa internim grafičkim kontrolerima.

Od tada, njegov prepoznatljiv crni ekran i obojene polilinije krasile su milione ekrana računara, predvodeći tako prelazak sa ručnog na kompjutersko crtanje u mnogim kreativnim industrijama širom sveta.

Iako ovaj legendarni program od tada širom sveta koriste grafički dizajneri, inženjeri, projekt menadžeri i mnogi drugi, ipak je on možda u najvećoj meri povezan sa radom arhitekti.

3D plan jednog kafe-bara; Ilustracija: Autodesk

Relevantnost u industriji koja se stalno menja

Glavni urednik Architizera Pol Keskis nedavno se sastao sa Daniom El Hasan, AutoCAD-ovom direktorkom za produkt menadžment, ne bi li detaljnije saznao kako je to ovaj softver uspeo da kroz decenije zadrži svoju relevantnost u industriji koja se stalno menja, ali i da čuje nešto više o predstojećem planiranom razvoju programa.

Za početak, možete li nam reći kako se softver etablirao kao oslonac u industriji i kako je evoluirao?

Dania El Hasan: Autodesk je tehnološki lider u AEC industriji. Predvodili smo višestruke digitalne transformacije, počevši od pokretanja AutoCAD-a pre 40 godina, koji je poremetio industriju uvođenjem kompjuterski potpomognutog dizajna. Od tada nudimo alate koji omogućavaju klijentima da rade na vebu i mobilnim uređajima, a sada ubrzavamo i stvaranje boljih rezultata projekata pomažući našim klijentima u automatizaciji, te pomažemo i u procesu ka značajnom povećanju efikasnosti i održivosti.

AutoCAD učestvuje u mnogim delovima životnog ciklusa projekta, od idejnog dizajna do izgradnje i rada na objektu.

Šta mislite da je doprinelo važnosti AutoCADa za AEC industriju uprkos jačanju 3D modelovanja i BIM softvera poslednjih godina?

Dania El Hasan: AutoCAD učestvuje u mnogim delovima životnog ciklusa projekta, od idejnog dizajna do izgradnje i rada na objektu. Otkrili smo da naši klijenti koji uspešno koriste i BIM ipak nastavljaju da koriste AutoCAD zajedno sa Autodesk Construction Cloud i Revitom kako bi što uspešnije postigli ciljeve svog projekta.

Možete li da istaknete neke od novih alata ili funkcija u najnovijem izdanju AutoCADa i objasnite zašto su implementirani?

Dania El Hasan: AutoCAD 2023 je dizajniran imajući na umu naše klijente i promenljivu prirodu njihovog posla. Fokusirali smo se na moćne automatizacije, kako bismo podsticali veću efikasnost i stručnost, a istovremeno smo ulagali u nove tehnologije koje pokreću modernije tokove saradnje. Ove godine, uz moć mašinskog učenja dostigli smo nove visine. Markup Import mašina izlazi u susret klijentima na licu mesta kako bi dobili povratne informacije i podatke saradnika, iz DWG, PDF pa čak i sa papira prenosi se u AutoCAD okruženje za crtanje.

AutoCAD učestvuje u mnogim delovima životnog ciklusa projekta; Foto: Pixabay

Sa 40 godina inovacija na našoj strani, AutoCAD postiže performanse bez premca.

Dania El Hasan: My Insights Dashboard je prvi put predstavljen u AutoCAD 2022, gde koristi ML kako bi se pružili korisni saveti i sugestije kako bi naši klijenti naučili da rade veštije. Sa lansiranjem AutoCAD 2023 otišli smo korak dalje sa Macro Advisorom, gde se automatski prepoznaju zadaci koji se ponavljaju u radnom toku korisnika, kako bi se preporučio relevantan Macro koji bi mogao da uštedi vreme, ne samo da predloži korisne savete, već omogućava i moćne automatizacije zasnovane na tom uvidu. Pored ovoga, sa AutoCAD veb i mobilnim aplikacijama korisnici imaju najsveobuhvatnije veb i mobilne mogućnosti u poređenju sa bilo kojim CAD softverom. Korisnici mogu da koriste osnovne AutoCAD komande i pristupaju svojim datotekama bilo kada, bilo gde i na bilo kom uređaju.

Kako biste uputili arhitekte na AutoCAD u 2022. u poređenju sa 1992. godinom?

Dania El Hasan: Duboko smo posvećeni da nastavimo da zadržimo poverenje naših klijenata širom sveta, slušamo i odgovaramo na potrebe kupaca, pružimo adekvatnu vrednost tokom životnog ciklusa projekta i održimo vrednost i u budućnosti. Sa 40 godina inovacija na našoj strani, AutoCAD postiže performanse bez premca, a naš ekosistem kupaca, partnera i programera nastavlja da osigurava da AutoCAD može fleksibilno da se prilagodi tako da bude efikasan softver za AEC profesionalce.

Kako vidite razvoj AutoCAD-a u budućnosti?

Dania El Hasan: Uzbuđeni smo zbog onoga šta budućnost donosi za AutoCAD i AEC industriju. Pomno pratimo trendove u ML/AI, mobilnost, podatke i, naravno, digitalne transformacije koje naši klijenti preduzimaju na radnom mestu koje se konstantno menja. Iako nismo mogli da predvidimo mnoge događaje u proteklih nekoliko godina, zadovoljni smo što AutoCAD porodica proizvoda nastavlja da zadovoljava rastuće potrebe naših kupaca, koji su ubrzali svoju digitalnu transformaciju.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *