Izložba „Na liniji arhitekture“ otvorena je do nedelje 10. jula; Foto: Marko Risović
Aktuelno, Dešavanja

Imaju li naše arhitekte strah od belog papira? Ova izložba to opovrgava

Izložba koja je otvorena do nedelje, 10. jula, ima za cilj da podstakne arhitekte da se više posvete crtanju, ali i da čuvaju svoje crteže. 

Organizovanjem izložbe „Na liniji arhitekture“, dodelom nagrade „Slobodan Mića Rajović“ i organizovanjem studentske radionice „Strah od belog papira?“, pokazalo se da su crteži i skice jedan važan segment arhitekture.

Da srpska arhitektonska scena poseduje zavidan broj starijih, ali sve više i mlađih arhitekata, koji neguju tradiciju arhitektonskog crteža i da je potrebno da se jedna ovakva izložba ustali u nekom periodičnom ritmu.

Možda bi i ona, baš kao i BAB, čiji su članovi organizovali izložbu, mogla da se organizuje bijenalno i da time skrene pažnju širem krugu arhitekata da čuvaju svoje crteže i skice jer imaju smotru na kojoj iste mogu da izlože.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ceo događaj je pokazao da su crteži i skice važan segment arhitekture; Foto: Marko Risović

Nagrađeni u prvoj kategoriji

Na samom otvaranju izložbe dodeljena je nagrada za posvećenost arhitektonskom crtežu, „Slobodan Mića Rajović“, u dve kategorije – za retrospektivno izlaganje crteža i skica na izložbama 2013, 2014. i 2016. godine i za ovu, 2022. godinu.

U prvoj kategoriji nagrađeni su: prof. Aleksandar Radojević, Dejan Milivojević, Saša Buđevac, Marko Jakšić i Đorđe Mandrapa.

Dobitnici nagrada; Foto: Marko Risović

Nagrađeni u drugoj kategoriji

U drugoj kategoriji su već uvedene izvesne kategorije, u kojima su arhitekte bile prepoznate kao posvećeni crtači, ali i kao promoteri arhitektonskog crtanja u svom birou, na fakultetu i unutar svoje porodice.

Pa su tako za 2022. godinu nagrađeni: prof. Goran Vojvodić, prof. Mirko Stanimirović, Nemanja Radusinović, prof. Igor Rajković i Ana Zorić i dve generacije jedne porodice – prof. Ljubiša, prof. Branislav i Milutin Folić.

Posvećeni crtači kao promoteri arhitektonskog crtanja; Foto: Marko Risović

Svaka karikatura imala je svoju tematiku, neki karakteristični događaj koji je obeležio tu godinu.

Što se tiče same nagrade, postoji i posebna priča vezana za njen vizuelni identitet. Naime, na nagradi se nalazi jedna karikatura u koloru, koja na satiričan način predstavlja prof. Miću Rajovića, a čiji je autor upravo njegov profesor i jedan od nagrađenih arhitekata, Aleksandar Radojević.

Ova karikatura samo je jedna iz čitave kolekcije od 15 crteža, koje je svake godine, nakon novogodišnjih praznika, prof. Radojević poklanjao svom voljenom asistentu Rajoviću.

Svaka karikatura imala je svoju tematiku, neki karakteristični događaj koji je obeležio tu godinu. Kariktura koja se nalazi na nagradi predstavlja situaciju u kojoj Mića crta, dok se oko njega jure miševi i mačke, jer je te godine imao najezdu miševa u svom stanu.

Potrebno je da se jedna ovakva izložba ustali u nekom periodičnom ritmu; Foto: Marko Risović

Crtajte u svakoj prilici

I prateća radionica „Strah od belog papira?“ bila je posebno zanimljiva studentima beogradskog Arhitektonskog fakulteta. Prof. Igor Rajković je nakon iscrpnog i inspirativnog predavanja, podstakao studente da se kroz zajednički razgovor, prepuste crtanju različitih motiva, koji bi kroz dalji razgovor detaljnije objasnili.

Studentima se ukazalo da sebe ne moraju da ograničavaju brojem papira ili brojem varijanti nekog crteža, da mogu konstantno da razrađuju svoje crtačko umeće ili tehnike na jednostavan način – crtanjem u svakoj prilici, čime bi sebe uveli u određeni rutinu, gde bi njihov um i ruka razmišljali/funkcionisali sinhronizovano.

Prateća studentska radionica „Strah od belog papira?“; Foto: Aleksandra Đorđević

Studente je posebno zainteresovao izazov „365 dana – 365 crteža“, koji je pre sedam godina izveo prof. Rajković.

Studente je posebno zainteresovao izazov „365 dana – 365 crteža“, koji je pre sedam godina izveo prof. Rajković, crtajući svakoga dana po jedan crtež i objavljujući to na društvenim mrežama.

Svoja iskustva sa studentima podelio je i arhitekta Nebojša Glišić, koji je jedno vreme takođe radio kao asistent na predmetu arhitektonsko crtanje, kod prof. Aleksandra Radojevića.

Svoja iskustva sa studentima podelio je i arhitekta Nebojša Glišić; Foto: Aleksandra Đorđević

Izložba otvorena do 10. jula

Mislimo da smo ovom izložbom i njenim pratećim aktivnostima dodatno motivisali kolege arhitekte da se više posvete crtanju, ali i da čuvaju svoje crteže kako bi ih izložili na narednoj izložbi.

Izložba „Na liniji arhitekture“ otvorena je do nedelje 10. jula.

Studentima se ukazalo da sebe ne moraju da ograničavaju brojem papira; Foto: Aleksandra Đorđević

Foto-galerija

Izložba „Na liniji arhitekture“ otvorena je do nedelje 10. jula; Foto: Marko Risović
Izložba „Na liniji arhitekture“ otvorena je do nedelje 10. jula; Foto: Marko Risović

Fotografije: Marko Risović (izložba) i Aleksandra Đorđević (radionica)

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *