Mirko Stanimirović, crtež zamišljenog objekta
Dešavanja

Izložba crteža i skica „Na liniji arhitekture“ od 25. juna u Beogradu

Izložba je prava prilika da se struka podseti nekih poznatih i priznatih crtača, ali i da se javnosti otkrije potpuno nezapažen kreativni svet arhitekture.

Nakon ozbiljnih arhitektonskih izložbi, kako onih na temu savremene produkcije (Salon arhitekture), tako i onih istorijskih (Nikola Dobrović – „Pod zastavama modernih pokreta“), red je da se relaksiramo i uz one „neozbiljne“.

Naravno, malo da se našalimo na račun teme koju zaista mnoge arhitekte ne uzimaju za ozbiljno, ali koja naprotiv nosi daleko veću i ozbiljniju dimenziju u procesu arhitektonskog stvaralaštva. Reč je o izložbi crteža i skica pod nazivom „Na liniji arhitekture“.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Branislav Mitrović, zgrada Zepter banke, Beograd

Potpuno nezapažen kreativni svet arhitekture

Izložba je prava prilika da se sama arhitektonska struka podseti nekih poznatih i priznatih crtača, ali i da se ka široj javnosti otkrije jedan potpuno nezapažen kreativni svet arhitekture.

Svi mi vidimo izvedenu zgradu, ali retki su srećnici koji mogu da vide kako je nastala ta zgrada, kako je „rođena“ na listu papira, isečku iz novina, na salveti ili blokčiću za beleške.

Svi smo videli Kulu Geneks (Zapadnu kapiju Beograda), ali da li ste ikada videli njenu izvornu skicu iz 1965. godine?

Ili možda zgradu iz njenog bližeg okruženja – B23, čije prvobitne skice će takođe biti izložene. A tek skice i crteži nekoliko crkava, od kojih je ideju za jednu sam autor razrađivao dok je ležao u zatvoru.

Mihajlo Mitrović, kula Geneks, Beograd

Često su to samo žvrljotine, koje nastaju tokom predavanja, sastanaka ili dok se priča preko telefona.

Neko voli da detaljno crta, šrafira, boji, podebljava ili prepravlja konture, naglašava volumen, dok drugi uhvate olovku i u par poteza skiciraju objekat. Baš kao što je skica Metals banke iz Novog Sada, koju je arhitekta izvukao u par poteza.

Ali ne moraju to uvek biti izvedeni objekti. Ponekad arhitekte kroz crtež razrađuju neku konkursnu ideju, koja možda nikada i ne bude izvedena, ali ostane trag da je neko promišljao o prostoru i formi.

Često su to samo žvrljotine, koje nastaju tokom predavanja, sastanaka ili dok se priča preko telefona, pa ceo blokčić biva ispunjen, kao dečija bojanka.

Darko Marušić, zgrada Metals banke, Novi Sad

Nesagledivi svet arhitektonskih crtača

Nesvesno, možda se tu rodi neka nova ideja, pa je dobro da se takvi crteži čuvaju. Sve je to jedan veliki, intimni svet svakog arhitekte, od kojeg ponekad bude u javnosti izložen samo delić.

Ovo je jedna od retkih prilika da se pogledaju ti posebni detalji nesagledivog sveta nekih ozbiljnih arhitektonskih crtača. I naravno, tu se ne ocenjuje kvalitet ili preciznost crteža, jer ima veštijih i onih manje veštih crtača.

Poenta je u posvećenosti svakog arhitekte da neguje arhitektonski crtež, tj. da razmišlja o arhitekturi kroz arhitektonske crteže i skice. Neko je učio od svog profesora sa fakulteta, a neko je u kući imao roditelja, koji ga je naučio da neguje crtež u arhitekturi.

Vladimir Mihajlov, crtež za konkurs

Izložba „Na liniji arhitekture“ jedinstvena je po nekoliko aspekata.

Bez obzira ko je u arhitekti probudio tu nepresušnu žeđ za crtanjem, važno je da se u njemu ugnezdila dobra navika, da čim krene da priča o nekoj zgradi ili o nekom projektu, on uzima najbliži papir i olovku i kreće da skicira ono što u tom trenutku misli i izgovara.

Ova izložba je jedinstvena po nekoliko aspekata. Za početak, na njoj će biti izloženi retrospektivni radovi, sa nekoliko prethodnih izložbi, na kojima su učestvovali mnogi velikani arhitektonske scene, čime se neguje uspomena na njihov život i delo.

Dragan Marinčić, skice

U galeriji LAG od 25. juna

Sa druge strane, ovim radovima će biti priključena i dela ovogodišnjih učesnika, koji su po pozivu odabrani da izlažu, pa će rezultat biti jedna zavidna kolekcija crteža i skica, uskoro pretočena u vrednu monografiju.

I, naravno, biće dodeljena nagrada za posvećenost arhitektonskom crtežu, koja je ponela ime po jednom od najznačajnijih i najmaštovitijih arhitektonskih crtača – prof. Slobodanu Mići Rajoviću.

Dođite u subotu 25. juna u 19 časova u galeriju LAG u tržnom centru Galerija u Beogradu, da se družimo, razgledamo i pričamo o arhitektonskim crtežima i prisetimo se nekih zanimljivih detalja iz života legendarnih crtača naše arhitektonske scene.

Izložba će biti otvorena do 10. jula 2022. godine.

Karikatura Slobodana Miće Rajovića, koju je nacrtao njegov profesor Aleksandar Radojević

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *