Arheološko nalazište smešteno u samom centru albanskog grada Drača; Foto: Stefano Boeri Architetti
Aktuelno

Stefano Boeri obnavlja arheološko nalazište u Albaniji

Zapušteni ostaci rimskih i vizantijskih građevina biće integrisani u urbano tkivo sistemom staza koje će ih adekvatno povezati sa rivom i gradskom lukom.

Stefano Boeri Architetti i firma sa Malte SON Architects proglašeni su pobednicima konkursa koji su organizovali Ministarstvo kulture Albanije i razvojna fondacija AADF, a u cilju konzervacije, prezentacije,  unapređenja i planiranja arheološkog nalazišta koje se nalazi u samom centru Drača, grada 33 kilometra udaljenog od Tirane.

A osim brige o iskopinama rimskog amfiteatra, vizantijskog foruma i rimskog kupatila, pobednici konkursa biće odgovorni i za dizajniranje niza urbanih staza sa ciljem ponovnog povezivanja glavnih istorijskih lokacija sa priobaljem ove poznate jadranske luke.

Izabrali smo za vas…

Istorijska lokacija u Draču privlači oko 20.000 ljudi godišnje; Foto: Stefano Boeri Architetti

Integracija u urbano tkivo

Amfiteatar koji datira sa početka drugog veka svedoči o dugoj istoriji grada i uprkos tome što je u zapuštenom stanju, i to uglavnom zbog nedostatka finansija, ova lokacija privlači oko 20.000 posetilaca godišnje, piše ArchDaily.

Predloženi sistem staza ima za cilj da integriše lokaciju u trenutno fragmentirano urbano tkivo i da naglase njen značaj tako što će područje učiniti dostupnijim i za stanovnike grada i za posetioce.

Rimska kupatila zauzimaju površinu od oko 700 kvadratnih metara, a još objekata na ovoj lokaciji čeka iskopavanje.

Osim amfiteatra, rimska kupatila i vizantijski forum takođe su predmet obnove. Rimska kupatila zauzimaju površinu od oko 700 kvadratnih metara, a još objekata na ovoj lokaciji čeka iskopavanje.

Ostaci nekadašnjeg vizantijskog foruma prostiru se na oko 2.530 kvadratnih metara i od prethodne lokacije trenutno su odvojeni jednom dugom neiskopanom trakom, a oba ova nalazišta su zatvorena za javnost.

Rimska kupatila i vizantijski forum trenutno su zatvoreni za javnost; Foto: Stefano Boeri Architetti

Svi gradski spomenici povezani mrežom staza

Stefano Boeri Architetti i SON Architects će tokom projekta blisko sarađivati sa nadležnim vladinim agencijama, kao i sa specifičnim interesnim grupama iz nacionalnog i regionalnog javnog sektora, nevladinih organizacija, akademskog i privatnog sektora, te relevantnih univerziteta.

“Amfiteatar mora da izađe na videlo u svoj svojoj veličini i da postane deo kulturne mape Drača, sa ciljem da se svi gradski spomenici povežu kroz mrežu staza. Drač ima izuzetno arheološko bogatstvo i ima još mnogo toga da se otkrije, ali svi putevi bi trebalo da nas vode do amfiteatra” – rekla je Elva Margariti, ministarka kulture Albanije.

Stefano Boeri Architetti su dali aktivan doprinos arhitektonskoj sceni Albanije.

Ova inicijativa reafirmiše interesovanje firme Stefana Boerija za arheološko nasleđe, kao što je već izraženo kroz projekte Domus Aurea u Italiji i arheološki park Ostia Antica.

Od otvaranja kancelarije u albanskoj prestonici 2015. godine, Stefano Boeri Architetti su dali aktivan doprinos arhitektonskoj sceni Albanije angažujući se u izradi Generalnog lokalnog plana grada Tirane, a tu je i projekat Vertikalne šume u okviru masterplana Tirana 2030,  kao i plan za transformaciju škola u prostore mešovite namene.

Sistem staza će područje učiniti dostupnijim i za stanovnike grada i za posetioce; Foto: Stefano Boeri Architetti

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *