Kuća od konoplje na Homoljskim planinama; Foto: Marko Milovanović
Konkursi

Piranesi Award 2023: Rok za prijave radova iz Srbije otvoren do 18. oktobra

Dodela prestižne arhitektonske nagrade čiji je prvi dobitnik bio čuveni Bogdan Bogdanović održava se ove godine po 34. put.  

Nagrada Piranesi, međunarodno priznanje ustanovljeno 1989. godine, dodeljuje se najboljim arhitektonskim realizacijama i studentskim radovima nastalim u poslednje dve godine na području 11 zemalja srednje Evrope.

Piranesi Award deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA), a zemlje učesnice su Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Učesnici su i fakulteti u Gracu, Špitalu, Beču, Banjaluci, Mostaru, Sarajevu, Splitu, Zagrebu, Solunu, Budimpešti, Peskari, Trstu, Podgorici, Bratislavi, Ljubljani, Mariboru, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i AA London.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ilustracija: Piranesi Award

Prijave preko nacionalnih selektora

Kako je saopšteno u raspisu, arhitekte iz gore navedenih zemalja mogu se prijaviti za nagradu Piranesi preko svojih nacionalnih selektora, a rok za prijavu nacionalnom selektoru Srbije otvoren je do 18. oktobra.

Svaki nacionalni selektor potom će izabrati i kandidovati 5 realizovanih arhitektonskih dela izgrađenih u poslednje dve godine.

Studenti navedenih arhitektonskih fakulteta mogu se prijaviti za studentsko priznanje Piranesi preko studentskih selektora svog fakulteta.

Rok za prijavu nacionalnom selektoru Srbije otvoren je do 18. oktobra 2023. godine

Svaki studentski selektor će potom izabrati i kandidovati dva realizovana ili nerealizovana projekta nastala u poslednje dve akademske godine.

Nominovani projekti se objavljuju svake godine krajem oktobra, o čemu će odabrani kandidati biti blagovremeno obavešteni od strane selektora ili organizatora.

„Oni će morati da pripreme svoj izložbeni poster u PDF formatu i pošalju ga putem WeTransfera u štampariju organizatora“ – kaže se u raspisu.

Nemačka škola u Beogradu (Bojana Marković, Stefan Đorđević i Dejan Mojić) takođe je bila nomonivana 2022. godine; Foto: Relja Ivanić

Ljubljanskom Medprostoru nagrada 2022. godine

Da podsetimo, na kraju prošlogodišnje, 39. po redu manifestacije Piranski dani arhitekture, nagrada Piranesi dodeljena je ljubljanskom studiju Medprostor za pokrivanje ostataka crkve Sv. Jovana Krstitelja i privremeni lapidarijum u nekadašnjem manastiru Žička kartuzija u Sloveniji.

Projekat renoviranja predstavlja materijalizovan odgovor na složeno i višestruko pitanje zaštite ruševina jednog od najranijih kartuzijanskih manastira u Evropi i tumačenje naprednih srednjovekovnih principa gradnje.

Crkvi je dograđen pokretni krov radi zaštite ostataka i mogućnosti organizovanja manifestacija, a zidanje sa neophodnim intervencijama je predstavljeno tako da omogućava iščitavanje istorijskih slojeva prostora.

Nagrada Piranesi pripala je prošle godine ljubljanskom studiju Medprostor; Foto: Miran Kambič

Inovativni element pokretnog krova u Žičkoj kartuziji stvara novu funkciju i reinterpretira ruševine.

Kako je prilikom dodele saopštio žiri, tim arhitekata u sastavu Rok ŽnidaršičJerneja Fišer KnapSamo MlakarKatja Ivić i Dino Mujić naznačio je siluetu krova u Žičkoj kartuziji inovativnim elementom pokretnog krova, koji stvara novu funkciju i reinterpretira ruševine.

„Time su pokazali hrabar i senzibilan pristup obnovi kulturnog nasleđa“ – navedeno je prošlogodišnjem obrazloženju žirija za dodelu nagrade Piranesi.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *