19.314 pregleda; Render:
Izdvojeno, Konkursi

Šumska kuća: Druga nagrada na konkursu Mala montažna kuća u prirodi

Ova kuća sažima sve kvalitete jedne kabine, a dodavanjem platoa i krovne terase ona se potpuno otvara ka prirodi.

Arhitektice Sanja Cvetković i Ana Curk iz Niša na jedan skladan ali tehnološki inovativan i zreo način reinterpretirale su klasičnu ideju drvene kabine u šumi i sa takvim rešenjem osvojile drugo mesto na konkursu Mini Home: Mala kuća u prirodi koji je organizovao portal Gradnja, a podržala kompanija Alumil.

Kuća nazvana Darkforest nalazi se na obroncima Stare planine i osmišljena je kao prostor za odmor i rad u senovitom, šumskom okruženju. Polazište za oblikovanja bila je ideja o relativiziranju granica između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora. Velike staklene površine i krovni prozori, svetlo drvo koje se iz enterijera prostire do ivice trema, sto za ručavanje koji se nastavlja na tremu, povezuju dva prostora stvarajući iluziju jedinstva.

Svaki korisnik bi je odmah sa zadovoljstvom koristio

„Kuća na postolju koju bi svaki korisnik odmah sa zadovoljstvom koristio“ – ističe stručni žiri. Ideja je zasnovana na realnom, svedenom principu životnog prostora koji je lako izvodljiv i primenljiv kao sistemsko konstruktivno i održivo rešenje. Kuća je vešto rešena, kako u masama i dizajnu tako i funkcionalno. Poluukopano temeljno korito ima ulogu i mesta za smeštanje instalacija, krovna terasa kao osmatračnica i jednostavna forma objekta su prednost ovog objekta.

Krovna terasa je zamišljena kao osmatračnica među krošnjama.

Zglobna konstrukcija zaštitnih prozorskih panela pruža raznovrsne mogućnosti otvaranja, a letvičasti raster stvara posebnu zasenjenu atmosferu enterijera. Osim što doprinose bezbednosti i estetici objekta, oni povećavaju stepen individualizacije objekta za slučaj formiranja naselja malih montažnih kuća u prirodi. Održivost konstrukcije i primena materijala, uz jednostavnost forme i kompleksnost ispunjene funkcije čine ovu ideju poželjnom, pristupačnom i održivom.

Poseban kvalitet predstavlja krovna terasa koja je zamišljena kao osmatračnica među krošnjama, mesto za osamljivanje i uživanje u prirodnom ambijentu šume.

Kuća može biti energetski nezavisna (uz ugradnju rezervoara za vodu i solarnih panela) ili povezana sa gradskom mrežom. Prostor za tehničke instalacije, rezervoar i generator za struju, predviđen je u poluukopanom betonskom koritu, koje ima i funkciju temelja. Tehničkom prostoru pristupa se kroz podna vrata, iza radnog stola u prizemlju.

Fleksibilan prostor

Korisni prostori su podeljeni u tri etaže, sa ukupnom grejnom površinom od 35,5 kvadratnih metara. U prizemlju se nalaze dnevni boravak sa rasklopivom sofom, kuhinja sa trpezarijom i radni prostor, dok je na spratu smeštena spavaća zona. Dnevna zona je vešto i dobro dimenzionisana, dobar je odabir konteksta kao i komunikacija unutrašnjeg i spoljnog prostora kroz precizno ugaono otvaranje. Svedena forma i čista organizacija prostora daje odgovor na temu male montažne kuće.

Odabran nameštaj svedenih i neopterećujućih formi pruža osećaj lakoće, i fleksibilnost u organizaciji prostora. Kuća je okružena prostranom terasom, čija je površina dovoljna za smeštanje dodatnog nameštaja za uživanje, ručavanje ili rad na otvorenom.

Atraktivno i ekološki

Imajući u vidu ekološke aspekte građenja i boravka u prirodi, celokupna kuća je dizajnirana u skladu s prirodnim, ekološkim materijalima. Pravilni konstruktivni raster omogućava izradu tipskih, modularnih građevinskih elemenata, a samim tim i brzu montažnu gradnju. Za fasadnu oblogu izabrano je drvo tretirano japanskom tehnikom paljenja.

Za svaku pohvalu je kvalitet same ideje koja nudi raznolikost prostora, odnos s prirodom kroz niz pozicija kao i konstruktivnu logiku koja je veoma izvodljiva s minimalnim uticajem na tlo. Ovakav izbor materijala čini da šumska kuća postane jedno sa okruženjem u kome se nalazi.

Osnova
Osnova
Presek
Presek

Nagrade na konkursu Mini home

Visina nagrade na konkursu Mini Home: Mala montažna kuća u prirodi, za drugo mesto, iznosi 600 evra. Ukupan nagradni fond je 2.500 evra.

Pogledajte kojih 5 radova su dobili pohvale na konkursu Mini Home. Treću nagradu ponelo je rešenje kuće na vodi, a prva nagrada pripala je za montažnu kuću na kamenu.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

8 komentara

 1. Razuman Srbin

  Ovakvih kuća u izobilju na sajtu i pratećim klipovima LeTuan small houses. Nesporno da je ovaj objekat lep, ali da li je originalna ideja to jeste pitanje.

  1. Dragan Markovich

   U kom pogledu mislite da ovo rešenje nije originalno?

   Spojiti poznate elemente na ovakav način je jako originalno i drugačije.

   Možda se sve ove elemente već negde videli, ali sigurno niste videli da su negde tako skladno i ljupko međusobno uklopljeni.

   1. Ivan

    Svakako ste u pravu da izgleda ljupko, medjutim po mom misljenju jedina inovacija ovde je izlaz na krov i taj vidikovac gore jeste nesto sto daje draz kuci. Bojim se samo, a pricam iz iskustva ne malog, da je trajno resenje da se hidroizoluje taj izlaz jako kompleksno iz mnogo razloga koje ne zelim da pisem i opterecujem temu. U svakom slucaju cestitam na radu, ovo je moja mala sugestija.

 2. Nenad

  Kako mi u najboljim godinama (70) da se počnemo na terasu? Možda i na sprat? Ne treba ići u visinu. Prizemlje je dovoljno za sve generacije.
  Dipl.građ.inž.

  1. Miomir Erdeljanovic

   Slažem se sa Vama. Supruga i ja(64), smo pre dve godine sagradili montažnu kuću, ali sve je projektovano u prizemlju. Baš iz razloga koji ste naveli. Naravno, predloženi projekat je stvarno za pohvalu.

 3. Zaklina.Furunovic

  Odusevljena Sam radom mlade arhitektice,koje su osvojile drugo mesto..Ana Curk I njena kolegenica, zasluzuju sve pohvale I po meni prvo mesto! Svaka cast za ideju!!! Bravo,devojke,samo napred! Fanovi Koji prate vas rad su uz bas!

 4. Alex

  Druga nagrada daleko bolja od prve… Ko god da je bio ziri…

  1. Dragan Marković

   Koje kvaliteta Kuća u šumi ima koji Kući na Krku nedostaju? Kako bi ste vi unapredili prvonagrađeno rešenje na način da bude na istom ili višem nivou nego crna kuća?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *