Novi izgled Savskog trga; Foto: Fenwick Iribarren Architects
Konkursi

Konačno rešenje Savskog trga u Beogradu

Nakon izbacivanja šinskog koridora, u ovom rešenju koje se trenutno izvodi trg je dobio drveće ali i lokomotivu.

Na Savskom trgu uveliko teku pripreme za postavljanje 23 metra visokog spomenika Stefanu Nemanji, koji će dominirati centralnim delom ovog trga koji je posle dve revizije dobio svoje konačno rešenje.

Izmeštanjem saobraćajnica na obode Savskog trga, pešacima je na raspolaganju ostavljen prostor od oko 20.000 m2 na samom trgu, na podijumu i parteru oko bivše zgrade Glavne železničke stanice. Na trgu je u toku sadnja oko 300 stabala, koji će uz Savski park doprineti zelenom fondu grada.

Na trgu se našlo i mesta za lokomotivu koja će podsećati da se ovde nekada nalazila Železnička stanica.

Nakon pomeranja pozicije Stefanu Nemanji, na trgu se našlo i mesta za lokomotivu koja će podsećati da se ovde nekada nalazila Železnička stanica.

Revizije

Podsetim, spomenik Stefanu Nemanji uradili su skulptor Aleksandar Rukavišnjikov i arhitekta Petar Arsić, na osnovu osvojenog konkursa s početka 2018. godine. Godinu dana kasnije, u februaru 2019. izašli su rezultati konkursa za Savski trg na kojem je pobedio španski biro Fenwick Iribarren Architects. Par meseci kasnije usledilo je korigovano rešenje u kojem je izbačen šinski koridor s trga.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *