Plac u Radničkoj ulici na kojem se očekuje dobra arhitektura; Ilustracija: Gradnja.rs
Aktuelno

3Lateral kupio atraktivnu parcelu u Novom Sadu. DaNS: Konkurs pravi put za novu zgradu

Plac od skoro 6.500 kvadratnih metara u Radničkoj 32 prodat je za više od 7,7 miliona evra novosadskoj IT firmi koja bi na ovom mestu mogla graditi kampus. Struka kaže da bi najbolje bilo da se konkursom dobije rešenje za budući objekat.

U Upravi za građevinsko zemljište i investicije gde je održana licitacija, jedini ponuđač bili su predstavnici ove IT kompanije koji su plac kupili po početnoj ceni od 933.039.225 dinara, prvobitno je objavio portal 021.

Podsetimo, Epic Games, koji stoji iza hit igre Fortnite ali i Unreal Enginea koji se koristi i u arhitektonskoj vizuelizaciji, u toku prošle godine je akvizirao novosadski gaming studio 3Lateral, a u medijima se spekulisalo da će američka kompanija pored kupovine zemljišta, uložiti i dodatnih 20 miliona evra. Predstavnici ove kompanije, kako prenosi pomenuti medij, za sada nisu želeli da komentarišu ovu kupovinu, te i dalje nije poznato koja će biti tačna namena ovog ulaganja.

Na parceli je predviđena je izgradnja sedmospratnice i jedne desetospratnice.

Ipak, prema nedavno usvojenom urbanističkom planu na parceli koja je prodata, a koja se nalazi u neposrednoj blizini Univerziteta u Novom Sadu (čiji je deo i FTN), predviđena je izgradnja sedmospratnice i jedne desetospratnice. Njihova namena, pored poslovnog prostora, mogla bi da bude i za stambene jedinice, što je praksa i kod poznatih svetskih kompanija. Znači li to da ova kompanija planira gradnju kampusa? – pita se Marko Crnjanski za Netokraciju.

Foto: Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad

Konkursom do pozitivnog uticaja na arhitekturu Novog Sada

Ovako atraktivna lokacija, neposredno uz Dunav i centar Novog Sada, dugo je čekala na novog vlasnika ali i na uređenje. Sada kada je ona došla u posed mlade i uspešne domaće kompanije koja se bavi naprednim tehnologijama u sektoru video-igara, logično je očekivati da će se na njemu naći ništa manje atraktivan objekat.

„Vest da je 3Lateral kupio plac u Radničkoj ulici je dobra jer se radi o velikoj, savremenoj IT kompaniji koja može biti neko ko će hteti da dela izvan ustaljenih građevinskih okvira i probati da uradi nešto novo.“ – kaže za naš portal Miljan Cvijetić, predsednik Društva arhitekata Novog Sada (DaNS) i dodaje da smo svedoci da je IT industrija u svetu jedna od najboljih investitora ako se posmatramo kvalitet arhitekture.

„Zbog lokacije koja je od velikog javnog interesa i fleksibilnog urbanističkog plana koji ostavlja mogućnost za različite pristupe, rekao bih da bi arhitektonski konkurs mogao biti pravi put ka temeljnom promišljanju i dobijanju optimalnog rešenja koje će zadovoljiti potrebe investitora a istovremeno pozitivno uticati na arhitekturu Novog Sada.“ – dodaje Cvijetić

„Praksa je pokazala da konkursi, pa makar bili i pozivnog karaktera motivišu projektante da u takmičarskoj atmosferi stvarno daju najbolje od sebe. U tom smislu, kao i uvek, DaNS stoji na raspolaganju za bilo kakvu stručnu pomoć ili savet.“ – zaključuje Cvijetić, predsednik DaNS-a.

Generalni urbanistički plan za ovu lokaciju ne podrazumeva raspisivanje konkursa.

Kako plac izgleda danas. Foto: Stefan Hunjadi
Kako plac izgleda danas. Foto: Stefan Hunjadi
Kako plac izgleda danas. Foto: Stefan Hunjadi
Kako plac izgleda danas. Foto: Stefan Hunjadi

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *