Izdvojeno, Softver

Unreal vizuelizacija: Za i protiv renderovanja u endžinu za video-igre

Razmišljate da krenete da radite renderinge u gejming softveru? Ovo su tri stvari za i tri stvari protiv koje ne bi bilo loše pročitati.

Vizuelizacija je postala obavezna stvar u arhitekturi. Vaši klijenti mnogo bolje razumeju prostor ukoliko im ga dočarate u tri dimenzije a ako taj rendering pritom izgleda lepo – završili ste pola posla! Međutim, tehnologija stalno napreduje nudeći neke nove tehnike vizuelizacije pa valja držati korak ukoliko ne želite da vas prestigne konkurencija. Najnovija stvar je produkcija fantastičnih vizuala uz pomoć gejming endžina koji su konačno postali dostupni svima.

unreal-engine-renderovanje-2

Granice između industrija se brišu pa kompanije koje su zaslužne za gejming endžine sve više se okreću arhitektama. Nedavno je razvojni tim, koji je zaslužan za hit igru Gears of War, ponudio svoj softver potpuno besplatno a slično rade i druge gejming kompanije. Tim Sweeney iz Epica veruje da se svet vizuelizacije menja i da „Unreal Engine 4 postaje zajednički jezik za različite oblasti delovanja“. Postojanje zajedničkog jezika između različitih polja kao što su arhitektura, film ili video-igre dovešće do toga da se industrije međusobno isprepletu i nadograđuju. Na primer, proizvođači video-igara će se od arhitekata naučiti kako pravilno da konstruišu 3D model zgrade, dok će s druge strane, arhitekte saznati kako da naprave virtuelno okruženje kroz koje klijent može da prošeta. Zvuči sjajno pa se postavlja kako to gejming endžini već nisu postali standard u poslu. Pročitajte koje su to tri stvari za i tri stvari protiv korišćenja gejming endžina u arhitekturi.

Za

1. Gejming endžini nude potpuno nove mogućnosti prezentacije

Crteži i statični renderinzi često nisu dovoljni da prenesu sve kvalitete projekta, ali kada bi postojala mogućnost da se prošetate kroz 3D model, koji pritom izgleda neverovatno ubedljivo, to bi bio veliki plus za arhitekte. Upravo takvu mogućnost nudi Unreal Engine 4 ali i mnogo toga više! Ukoliko klijent želi da bira materijale u enterijeru, softver može da prikaže više opcija istovremeno i to pod različitom svetlosnim uslovima što će mu svakako olakšati odluku.

2. Vaša konkurencija sporo prihvata promene

Za razliku od IT sektora, arhitekte su veoma trome po pitanju prihvatanja novih trendova. Mnogi biroi i dalje crtaju u prevaziđenim softverima a neki čak rade i ručno. Ako se vi pojavite sa projektom urađenim u gejming endžinu, klijenti će se verovatno lako odlučiti za vas jer to što pratite trendove govori puno o vašoj kompaniji.

3. Softver je potpuno bespatan

Jedan od možda odlučujućih razloga da se oprobate u gejming renderingu jeste i da taj što je Unreal Engine 4 potpuno besplatan za arhitekte. Nekada se plaćala mesečna pretplata od 19,99 dolara a sada kada je i to ukinuto, popularnost ovog paketa će sigurno da raste. Pošto arhitekte ne prave komercijalne proizvode oslobođene su čak i plaćanja 5% od zarade (royalty fee) – koji će proizvođači komercijalnih igara morati da uračunaju.

Protiv

1. Težina učenja

Mnoge arhitekte su se namučile sa osnovnim i prilično jednostavnim 3D alatima a rad u Unreal Engineu 4 je daleko teži. Projektnim biroima potrebno je dosta vremena (i novca) kako bi izučili ovaj softver i primenili ga u svakodnevnom radu.

2. Gejming endžini mogu da zakomplikuju rad

Arhitektonska vizuelizacija je već složen proces koji podrazumeva rad u više softverskih paketa. Eksportovanje i importovanje elemenata je uobičajena stvar a to je, takođe, slučaj i sa Unreal Engineom 4. On zahteva importovanje 3D modela iz programa kao što je, na primer, 3DS Max. Arhitekte već mogu da postignu sjajne vizuelne rezultate korišćenjem plugina za 3DS kao što je V-Ray pa će mnogi odustati od trošenja dodatnog vremena za gejming endžine.

3. Gejming endžini nisu pravljeni za arhitektonsko oblikovanje

Unreal Engine 4 je softver koji je osmiljen u cilju pravljenja video-igara. S toga ne čudi što neki primeri vizulizacije rađeni u njemu izgledaju kao da igrate video-igru. Naravno, ovo može biti problem a i ne mora – sve je stvar ličnog ukusa. Međutim, problem je i što ovakvi softveri mogu ugroziti arhitektonsku struku jer stvaraju nestvarno dobre renderinge koji, nažalost, nisu izvodljivi. Zadatak arhitekte nije samo da stvori sjajan utisak na ekranu već da kreira prostor koji je po meri čoveka.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *