Arhitektura

Foster projektuje centralni stadion za Svetko prvenstvo u Kataru

Proslavljeni arhitekta osmislio je stadion na kojem će i tokom letnjih vrućina biti prijatnih 26 stepeni.

Biro Foster+Partners je u trci za najbolji dizajn Lusail stadiona u Kataru, u užem krugu pretekao poznate biroe David Chipperfield Architects, Mossessian & Partners i Mangera Yvars Architects i izborio se za svoje rešenje.

Planirani Lusail Stadium biće smešten u gradu Lusail, koji se nalazi 15 kilometara severno od Dohe. Ovaj stadion moći će da primi 80.000 posetilaca.

Lusail Stadium01

Foster+Partners radiće zajedno sa ekspertima za izgradnju stadiona ARUP i Populous. FIFA je zbog specifičnih klimatskih uslova u Kataru, predložila da se glasa da se Svetsko prvenstvo održi u novembru i decembru a ne u maju kada su tropske temperature. Ipak, od te ideje se odustalo pa je akcenat stavljena sisteme hlađenja. Stadion će posebnim sistemima za klimatizaciju i „zelenim“ tehnologijama moći da ohladi vazduh na terenu na optimalnih 26 stepeni.

Ovo će biti uzbudljiv korak u daljem projektovanju stadiona. Lusail biti prvi stadion koji će razbiti ustaljeni koncept projektovanja slobodnostojećih stadiona. Umesto toga, predviđa se mreža budućeg grada u koji će stadion biti integrisan. – izjavio je Norman Foster.

Qatar 2022 Reveals Iconic Lusail Stadum

Generalni sekretar SC, Hassan Al Thawadi dodao je: „Uzbućeni smo što ugovor za dizajn stadiona Lusail sklapamo sa Foster+Partners. Radujemo se saradnji sa njima u kreiranju savremenog stadiona inspirisanog katarskom kulturom. Lusail Stadium biće centralni objekat turnira, koji je arhitektonski inovativan stadion, poštuje sportsku funkcionalnost i podseća nas na naše dužnosti preko održive gradnje.“

Svečano otvaranje i finalni meč Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. biće održani baš na ovom stadionu.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *