Sledi veliki remont čikaškog aerodroma O’Here
Arhitektura

Prestižne arhitektonske firme u borbi za projekat vredan više milijardi dolara

BIG, SOM, Calatrava i Studio Gang našli su se među dvanaest vodećih arhitektonskih firmi između kojih sledi borba za dobijanje ugovora za projekat proširenja čikaškog aerodroma.

Prema podnetom zadatku konkursa od strane grada, planirano je da se postojeći Terminal 2 na aerodromu Chicago O’Hare u potpunosti zameni novim objektom čiji će terminal biti namenjen kako domaćim tako i međunarodnim letovima. Odeljenja za javne nabavke Čikaga procenjuje da će ukupna cena troškova, od projekta do realizacije, iznositi oko 8,7 milijardi dolara.

Na listi arhitektonskih firmi koje su učestvuju u konkursu, nalaze se neke od najpoznatijih svetskih kompanija.

Planirani projekat predstavlja prvi veliki remont aerodroma O’Here u poslednjih 25 godina. Prema saznanjima Chicago Tribune, na listi arhitektonskih firmi koje su u užem izboru, nalaze se neke od najpoznatijih svetskih firmi. Pored pomenutih tu su i američki arhitekta Curtis Fentress, koji je projektovao aerodrom u Denveru, kao i firme Jahn, Perkins+Will, Gensler, HOK i Studio Fuksas. Arhitektonska firma Foster+Partners udružila je snage sa lokalnim firmama JMGA i Epstein.

Chicago O’Hare International Airport Expansion. Image © O’Hare 21

Masivno proširenje

Gradonačelnik Čikaga, Rahm Emanuel, istakao je da je izbor arhitektonske firme od velikog značaja za razvoj projekta i da je to prioritetni zadatak koji će sigurno obaviti pre isteka svog mandata u maju naredne godine.

Komisija će listu od pet firmi podneti Odeljenju za vazduhoplovstvo, gde će uslediti dalja razmatranje. Pobednička firma će projektovati terminal i hol, dok će drugoplasirana firma biti zadužena za projekat dva pristupna objekta, Satelit 1 i Satelit 2.

Takođe, planirano je proširenje Terminala 5 i obnova Terminala 1 i 3. Nakon završetka projekta ukupna površina aerodrome biće proširena sa 126 hektara na 204 hektara. Planira se da će sve faze projekta O’Here biti završene do 2026. godine.

Foto: Creative Commons

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *