Foto: Fiora Sacco / Sydney Opera House
Opremanje

Zgrada opere u Sidneju postala ekološki efikasna pet godina pre predviđenog roka

Jedna od najčuvenijih građevina na svetu prestala je da emituje ugljen-dioksid. Specijalno u tu čast, sidnejska Opera zasijala je u zelenom svetlu.

Redukovanjem emisije ugljen-dioksida i efikasnim upravljanjem otpadom, zgrada Nacionalne opere dobila je zvaničan sertifikat o energetskoj efikasnosti čitavih pet godina pre nego što je to bilo predviđeno. Australijske vlasti prezadovoljne su postignutim uspehom, piše ArchDaily.

Kako su u tome uspeli?

Da bi se smanjila potrošnja električne energije za 14%, sijalice u koncertnoj dvorani zamenjene su LED svetiljkama prilagođenim specifičnim potrebama tako velike sale. Njihova zamena dovela je do smanjenja potrošnje električne energije za 75%, a pritom je instaliran i novi sistem za regulaciju korišćenja električne energije i vode. Jedinice za hlađenje dvorana Opere povezane sa inovativnim sistemom za hlađenje morskom vodom takođe su zamenjene i time je postignuto smanjenje energije od 9%.

 

Dvorana Opere hladi se unapređenim sistemom koji koristi obližnju morsku vodu.

U cilju povećanja stope reciklaže sa 25% na 60%, implementiran je novi sistem upravljanja otpadom koji podrazumeva prenos odbačene hrane u poseban objekat gde biva pretvoren u energiju. Na taj način se organski otpad ponovo koristi, umesto da se odvozi na deponiju. Pored toga, uveden je i obrazovni program za upravljanje otpadom za osoblje i projektante.

„Ekološka održivost je utkana u DNK zgrade Opere. Arhitekra Jorn Utzon još je tokom 1960ih inkorporirao elemente održivog dizajna u njenu konstrukciju. Želimo da ispoštujemo i unapredimo ovo nasleđe kroz sve projekte koje radimo i u koje uključujemo održive metode. Ponosan sam što mi je pripala čast da objavim da smo, zahvaljujući dugoročnom fokusu, kreativnosti i podrđci naših partnera EnergyAustralia postali ekološki neutralni pet godina ranije nego što je planirano„, izjavio je Louise Herron AM, direktor sidnejske Opere.

Koji su planovi za dalje?

Zaposleni u sidnejskoj Operi nameravaju da nastave ovim putem. Njihov cilj je da se status ekološke neutralnosti održi sve do 2023. godine kada če Opera proslaviti 50. godišnjicu, ali da se ne stane samo na tome. Osim toga, planiraju da smanje upotrebu energije na 20%, a da nivo reciklaže otpada podignu na 85%.

Fotografije: Sidney Opera House

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *