Pogled posmatrača privlači kompleksan krov koji zajedno s prostranim terasama uspostavlja geometrijski reciprocitet s brdima koji okružuju objekat.

Prilikom projektovanja kuće Vallée du Parc Residence, pozicionirane u dolini Mauricie u Kvebeku, arhitekte iz firme Chevalier Morales Architectes bile su inspirisane radom Franka Lojda Rajta, koji je u svojim proslavljenim projektima vešto uspostavljao veze između unutrašnjih i spoljašnjih prostora. Tako je i ovde formiran prizemni objekat s brojnim terasama koje su umetnute u prostor, kako bi se kuća što bolje povezala s gotovo nerealnim krajolikom.

Kuća u dolini uspostavlja uspešan arhitektonski razgovor s delikatnim prirodnim okruženjem.

Horizontalno naglašena forma kuće sadrži šest spavaćih soba, dve porodične prostorije, četiri kupatila i dve garaže i gotovo da je sve organizovano na jednom nivou.

Osnova kuće na jednom nivou

Kao dva ključna arhitektonska elementa u ovom projektu izdvajaju se krov i terase.

Krov koji imitira brda

Svojim višestrukim kosinama, formiranim kroz nepravilne uglove, krov je osmišljen kao geometrijska interpretacija okarakterisana okolnim brdima. Ovaj krov svakako stvara arhitektonski dijalog sa okolnim predelom i stalno se menja, u zavisnosti od ugla posmatranja.

Eliminisana je streha, krov je sjedinjen s fasadnim zidovima, i tako je stvorena konstrukcija koja se uranja u okolni pejzaž.

Umesto da na konvencionalan način štiti otvoreni plan kuće, eliminisana je streha i krov je sjedinjen sa fasadnim zidovima, te zajedno stvaraju jedinstvenu arhitektonsku konstrukciju uronjenu u okolni pejzaž.

Terase u službi pejzaža

Namera da se kuća što bolje učvrsti na ovoj poziciji mestu postignuta je i uvođenjem niza terasa. One se javljaju u različitim zonama kuće, kako bi donele raznovrsne prodore prirodnog svetla u unutrašnjost, ali i različite poglede na pejzaž.

Najvažnija terasa smeštena je uz ulaznu zonu u kuću, kako bi povukla deo okolnog pejzaža ka kući i omogućila stvaranje privatne bašte.

Dijalog s okolinom

Grubo obrađene daske različitih debljina prekrivaju fasadu na način da formiraju dinamičan i jedinstven izgled koji prirodno osvetljenje menja u toku dana ali i godišnjih doba.

Kroz svoju originalnu geometriju, bogatstvo tekstura i prostornu povezanost sa okolinom, kuća Vallée du Parc Residence uspostavlja uspešan arhitektonski razgovor s delikatnim prirodnim okruženjem.

Svedeni enterijer

Beli zidovi, beljeni hrast na parketu, antracit stolarija i tek ponegde naglašene drvene teksture čine okosnicu enterijera ove kuće. Sve je podređeno udobnosti ali i pogledu koji je glavni detalj u ovom objektu.

U nastavku pogledajte još nekoliko fotografija iz enterijera:

Foto: Chevalier Morales Architectes, via V2com

Kad ste već ovde…