Kuće OIKOS pravljene su od probranih materijala i predstavljaju održiv odgovor na kuće od kontejnera
Građevinarstvo, Intervju, Izdvojeno

Komfor u svega 20 kvadrata: Novosadski Hubstacks o izazovima tržišta malih kuća

Stevo Ćelap iz studija Hubstacks priča nam o malim modularnim kućama koje su osmislili za potrebe projekta OIKOS Housing. Na osnovu ovog primera uvidećete da objekte i ovako malih dimenzija prate uglavnom velike ambicije. 

Bilo to zbog sve bogatije ponude na tržištu, zbog naprednijeg dizajna ili ekonomičnosti koju sa sobom povlači život u malom, evidentno je da su male kuće sve popularnije. Ukoliko vam treba dokaz da potkrepite ovu tvrdnju, pretražite samo hešteg #TinyHouseMovement i biće vam jasno da se na Zapadu, pogotovo u onim državama s vanredno visokim kirijama, slogan ne odnosi samo na pokret, već i pravu životnu filozofiju.

Ovakve objekte obično viđamo u dve varijante. Prva je ona na točkovima za kakve se odlučuju korisnici koji ne žele da se vezuju za jednu lokaciju i grade se po uzoru na velike kampere. Samim tim, bitno je istaći da brojne male kuće koje ćete naći na internetu zapravo predstavljaju rešenja adaptacije nekadašnjih vozila i prikolica.

Drugi tip malih kuća za kojima potražnja u poslednje vreme osetno raste predstavljaju utemeljene jedinice, obično prefabrikovane, koje prate modularna rešenja i opcije nadgradnje. Za postavljanje ovakvih kuća potreban vam je plac, dok za jedinice manje kvadrature u većini zemalja nije potrebna posebna dokumentacija. No, treba imati na umu da se pravila razlikuju od države do države. Na primer, u SAD dozvola za gradnju nije potrebna za objekte manje od 70 kvadrata, u nordijskim zemljama vlasnici objekata do 25 kvadrata i 4 m visine  ne moraju da traže dozvolu za gradnju, dok je u Srbiji to mnogo rigidnije.

U nordijskim zemljama vlasnici objekata do 25 kvadrata ne moraju da traže dozvolu za gradnju, dok je u Srbiji to mnogo rigidnije.

Ovakvi objekti obično se koriste u službi turističkog smeštaja, a za neke predstavljaju (privremeno) stambeno rešenje koje se vremenom može nadgraditi. Nije redak slučaj da na nešto većem placu ovakva jedinica predstavlja dodatni objekat, i u tom slučaju se najčešće koristi kao poslovni prostor ili kao objekat za izdavanje.

U potonjem opisu prepoznajemo i jedan od projekata koji smo nedavno predstavili na Gradnji. Radi se o modularnim kućama OIKOS koje se prave u Sloveniji, a razvio ih je dizajnerski tim iz Novog Sada.

Stevo Ćelap iz studija Hubstacks (arhiva)

Skandinavski prizvuk iz Srbije

U pitanju su održive modularne eko-kuće napravljene od pažljivo odabranih materijala i stvorene u fabričkim uslovima. O osobenostima ovog projekta pričao nam je Stevo Ćelap iz studija Hubstacks koji potpisuje ovaj dizajn. Uz Stevu, Hubstacks tim čine Dario Perić, dizajner enterijera, Milena Đinić, arhitekta i koordinator
Dragan Vuković, arhitekta, vizuelizacije. Njihov projekat zapravo je rađen prema zamisli bračnog para Nebojše i Monike Janković iz Slovenije, inače sales i business developera OIKOS Housinga. Dok mi pričamo, tim izvođača u Sloveniji radi na prototipu OIKOS kuće s materijalima dobavljenih iz raznih krajeva Evrope.

„Nakon što su im klijenti prišli sa ovako specifičnim zahtevom, vrlo brzo smo izrazili spremnost prema onome što su želeli, mada to ispočetka nije bilo striktno definisano. Početna ideja bila je da se krene sa stilskim izrazom karakterističnim za Portugaliju i Mediteran, i objekti su isprva bili zamišljeni kao kućice za odmor na moru. Konačan dizajn ipak ima skandinavski prizvuk”, priča Stevo.

Novosadski tim je u okviru OIKOS projekta osmislio nekoliko različitih modela i tipova objekata. Naime, kupcima su na raspolaganju dva tipa OIKOS kuća površine od 24 do 36 kvadratnih metara. Osnovna verzija podrazumeva završenu kuću bez dodatne opreme, dok ona standardna dolazi sa punom opremom (u to spadaju kuhinja, kauč, stolice i krevet, dok je kupatilo opremljeno).

Potpuno opremljena varijanta OIKOS kućice

Kuće se prave u proizvodnom pogonu i one već gotove sižu na lokaciju gde se postavljaju na unapred konfigurisan temelj

OIKOS ponudu čini pet različitih modela, a to su Kompact, Kvadro, Kubus, Korner i Kover. Pored njih, radiće se i jedinice po porudžbini koje odgovaraju specifičnim zahtevima kupaca. Interesantno je da za izradu dva tipa kuća nije potrebna tehnička dokumentacija. Na osnovu Kompakt modela su rađeni svi ostali moduli koji se nadovezuju na njega, a Stevo tvrdi da upravo dizajn (ali i izvedba) modula koji se nadgrađuju predstavlja najveći izazov pri radu na projektima ovakvog tipa. Ovde je bitno istaći da se OIKOS kuće rade po principu “ključ u ruke”, odnosno da kupac po porudžbini dobija praktično sve “na gotovo” – kuće se prave u proizvodnom pogonu i one već gotove sižu na lokaciju gde se postavljaju na unapred konfigurisan temelj.

“Verujem da kod proizvoda ovakvog karaktera što manje treba ostaviti kupcu. Ovde se ipak radi o tipologiji kupaca nešto više platežne moći koji žele ključ u ruke.“ – kaže Stevo i dodaje da je i njima izuzetno složeno da u državama poput Švedske rade izvođačke radove jer je tamo radna snaga skupa, što povećava troškove i samim tim bi povećalo cenu objekta. Nasuprot tome, kod nas je radna snaga povoljnija, ali su sirovine skupe. Nažalost, obrnuto nego što trebalo da bude. „Nama bi se recimo isplatilo da ovde izvodimo radove na licu mesta, ali ipak, većina naših kupaca je iz drugih zemalja i sve su to razlozi zbog kojih smo odustali od ideje izvođenja radova na lokaciji, tako da se već sklopljene kuće prevoze do predviđenog mesta, te se kranom spuštaju na pozicije.”

No nije ni ovo tako lako uraditi kao što se čini:

“Kompakt model, iako najmanji, teži oko 10 tona ima osam ključnih konstruktivnih pozicija za temelje. Ideja je bila da se kuće prilagođavaju temelju. No, područja koja su nama interesantna – a to su najpre Skandinavija i jadranska obala – imaju mahom neravan teren, tako da smo i to morali da uzmemo u obzir, kao i činjenicu da postoje i nešto “mekši” tereni od tamošnjih. Takođe, tu su i kupci koji žele da implementiraju OIKOS kuće na sopstvene, već postojeće temelje, i u tom slučaju moramo uzeti plan iz katastra da bismo po tome napravili konfiguraciju temelja. Ukoliko klijenti žele sami da naprave temelj za naše kućice, dostavićemo im specifikacije. Zahtevi su razni i na nama je da se svakome prilagodimo, pa tako za svaki model razvijamo projektnu dokumentaciju i cenu.”

OIKOS kuća na moru

Materijali koji garantuju kvalitet i visok nivo komfora

Međutim, OIKOS kuće nisu osmišljene tako da mogu da se menjaju prema specifičnim potrebama pojedinačnih kupaca, već i prema geografskim karakteristikama lokacija na kojima će se naći. To znači da je njihov dizajn podložan lokalizaciji. Na primer, OIKOS kuće obložene su fasadom od paljenog drveta Shou Shugi Ban koja je nova na tržištu i koja se do sada nije koristila na sličnim projektima. Kod standardnih modela koje smo ranije predstavili, fasada je crne boje. Međutim, predviđeno je da se na jadranskom primorju zbog jakog sunca i ne previše blagih klimatskih uslova prodaju bele kuće. Zanimljivo je, takođe, da se materijal za crnu fasadu dobavlja iz Holandije, dok se bela proizvodi u Velikoj Britaniji.

“Izazov je uklopiti dobavljače. Treba sa svima pregovarati i ima tu dosta kompromisa. Nebojša je doslovno za svaki šraf morao da prema našim specifikacijama traži dobavljače. Retke su prilike da neko van projektantskog sveta toliko uvažava vrednost dizajna.”, kaže Stevo, što je u njihovom slučaju sasvim opravdano budući da materijali koji se koriste pri izradi stižu zaista sa svih strana Evrope. A evo o kakvim se materijalima ovde radi.

“Pri radu na projektu velika pažnja je posvećena izolaciji koja je kod ovih kuća veoma dobra, bez obzira na to da li je napolju toplo ili hladno. Urađena je tehnikom presovanog papira koji se proizvodi u Austriji gde je ova tehnika postala dosta popularna i gde se taj materijal koristiti i pri izgradnji mnogo većih objekata. Presovani papir za izolaciju OIKOS kuća urađen je prema našim specifikacijama i oblaže kuću sa svih strana. Pored toga, u međusloju zidne fasade nalaze se i lamelirani AG PAN paneli. Njih proizvodi slovenačka kompanija i pokazali su se prilično izdržljivi i ne traže dodatnu zaštitu. Kada govorimo slojevima u strukturi kuće, oni su sa svih strana takvi, sem na mestima gde su prozori. Enterijeri su u celosti obloženi SWP panelima od češkog dobavljača”.

Kuća se može naručiti sa kompletnom opremom kada je praktično odmah useljiva

Enterijer: Prilagođavanje i izazovi

U celom enterijeru očigledno preovlađuje drvo, kako u slučaju nameštaja, tako i u slučaju podnih i zidnih obloga. Tim dizajnera iz Hubstacksa i OIKOS klijenti su se stoga odlučili za vrlo kvalitetno drvo kojem se u samom enterijeru na neobično privlačan način “suprotstavljaju” elegantni elementi od betona.

“Malo me iznenađuje kako lako ubeđujemo ljude u betonske elemente. Lavabo, sudopera, radna površina u kuhinji, tuš kabina, sve će to biti od betona izrađenog kod poljskog Concrafta dobavljača iz Poljske koji se bavi specijalnim vrstama betona. Materijal za koji smo se opredelili nije opšte posebno težak, a i ovde se uglavnom radi o malim dimenzijama pa je podnošljivo. U taj beton se ubacuju određena vlakna koje ovde igraju ulogu armature i daju mu na elastičnosti, ali ne i na težini.”

Kao što smo već naveli, kupci OIKOS kuća mogu da biraju da li žele da ih dobiju sa ili bez nameštaja i dodatne opreme. No, jedno je sigurno: za koju god opciju se odlučili, ono što im sigurno sledi jeste kratki period prilagođavanja na život u malom, u enterijeru koji je stilski potpuno sveden i bogat pametnim, višenamenskim rešenjima koja štede prostor i omogućavaju lakše kretanje. Stevo u tom smislu naglašava da postoji čitav niz detalja u enterijeru koje su morali da žrtvuju zbog ograničenog prostora. Na primer, sofa u centralnom delu kuće oslobođena je rukohvata koji zauzima iznenađujuće mnogo prostora i iako praktičan, nije neophodan.

Kvalitetnom drvo se u enterijeru na neobično privlačan način “suprotstavljaju” elegantni elementi od betona.

“Postoji još mnogo sličnih primera, jer je dizajn enterijera sveden samo na ono što je neophodno za svakodnevni život i zbog različitih potreba kupaca odlučili smo se da u svakoj varijanti zadržimo jednosobnu strukturu objekta. Samim tim, i spavaća soba je svedena samo na krevet, čak i kod modula sa većom kvadraturom, samo u jednom modelu imaju dve sobe. U suštini, odlučili smo se za dizajn kod kojeg korisnik dobija dojam da spava u prozoru – krevet je nivelisan s prozorom, a ispod njega je mesto za odlaganje. Zanimljivo je da se u našem enterijeru ništa ne rasklapa, što je neobično za dizajn malih kuća.”

Kupci OIKOS kuća takođe će moći da biraju da li žele model sa terasom, sa nadstrešnicom ili bez nje. Takođe, bitno je istaći da plac na kojem se ove kuće budu postavljale mora da ima postojeću kanalizacionu i vodovodnu mrežu. Kompozitna resenja toaleta u ovom slučaju nisu uzimana u razmatranje.

Kupatilo u OIKOS kući

Ko su kupci OIKOS kuća?

Na kraju sa Stevom pričamo o njegovom viđenju tipičnog OIKOS kupca i otkrivamo da li se on može naći i kod nas.

Koncept OIKOS kuća je okrenut ka AirBnB-iju, kao platformi za izdavanje privatnog smeštaja, ali i u smislu tipa ljudi koje to privlači. Naši klijenti svoj proizvod vide najpre u turističkim rizortovima, a dobijali smo i nešto neobičnije zahteve poput onoga kada je jedan klijent ove objekte poželeo na vrhu zgrade.”

“Nekretnine su u razvijenim društvima enormno skupe i prosečan stan za koji ovde košta 50.000 evra, neko u, na primer, Geteborgu, mora da izdvoji preko 300.000 evra. Zato se potreba za malim kućama u ovim državama javila upravo kod populacije koja nije u stanju da ih priušti.“

Postoji i fascinacija malim kućama jer je u njih lako ubaciti u sentimentalnu notu koja je ljudima privlačna. „Mislim da male kuće ljude podsećaju na detinjstvo i stoga ovakvi proizvodi ciljaju na emocije kupca i lako se popularizuju. Potencijalni kupci kod nas su ljudi koji su možda neko vreme živeli napolju i tamo se upoznali sa nešto drugačijim stvarima i mogu sebi da priušte neki iskorak samo zato što im se nešto sviđa. Osim toga, gajim veliku nadu u rast nekog novijeg i prisutnijeg srednjeg staleža kod nas, mladih ljudi koji su finansijski stabilni a mogu da razumeju neki drugi estetski izraz.” – zaključuje Stevo Ćelap.

Hubstacks tim (arhiva)

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *