Moskva će se raspametiti!
Urbanizam

Čitava četvrt u Moskvi postaje laboratorija za testiranje pametnih tehnologija

Na stambenim zgradama u kvartu Maryino implementirani su napredni sistemi za pametne gradove koji će učiniti ovaj deo ruske prestonice zelenijim ali i energetski efikasnijim.

Gradska uprava Moskve otpočela je sa projektom transformacije postojeće gradske zone kako bi se u njoj testiralo gotovo 30 različitih pametnih tehnologija koje bi u budućnosti mogle pomoći održivijem urbanističkom razvoju ruske prestonice. U postojećoj četvrti, u kojoj živi preko 8.000 ljudi, testiraće se napredni sistemi usmereni na pametnu rasvetu, pametno upravljanje otpadom i pametno klimatizaciju, piše ArchDaily

Kada se testiraju nove infrastrukturne tehnologije, uobičajeno je da se biraju nove gradske lokacije, ponekad i napušteni delovi grada, što je brže i ekonomičnije neko preuređivati stare. Međutim, vlasti u Moskvi su donele odluku o stvaranju pametne četvrti u već postojećoj urbanoj strukturi kako bi dobili što verodostojnije rezultate koji će pomoći u daljem razvijanju naprednih tehnologija.

Tokom aprila 2018. u sedam stambenih zgrada, koje su izgrađene u periodu od 1996. do 1998. godine, implementirane su pametni sistemi. Svaka ova zgrada u kvartu Maryino različitog je konstruktivnog sklopa što će pružiti ovom pilot programu različite uslove testiranja.

Kvart Maryino u Moskvi postaje pametan

Nismo želeli da gradimo novu četvrt od nule kako rezultati testiranja ne bi bili drugačiji od realnog života.

„Nismo želeli da gradimo novu četvrt od nule kako rezultati testiranja ne bi bili drugačiji od realnog života. Cilj nam je bio da testiramo tehnologije u naseljenoj četvrti, kako bi videli da li građani koriste nove tehnologije u svojim svakodnevnim životima. Kada se projekat završi, nameravamo da prilagodimo projekat kako bi i ostali građani Moskve mogli da uživaju u pametnim tehnologijama“ – rekao je Andrej Belozerov, savetnik za strategiju i inovacije u gradskoj upravi.

Besplatna Wi-Fi mreža, pametno sakupljanje otpada

U okviru 30 implementiranih tehnologija, stanovnici ovog kvarta mogu koristiti stanicu za punjenje električnih vozila, kao i besplatnu wi-fi mrežu, ali i aplikaciju za telefon preko koje mogu upravljati interfonom i otključavanjem stana, čak i kada nisu kod kuće.

Ono što je još važnije jeste da su u ovim zgradama instalirani sistemi koji kontrolišu grejanje, rasvetu kao i sakupljanje otpada što će ovaj kraj učiniti ne samo zelenijim već i energetski efikasnijim.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *