Urbanizam

Norman Foster predstavio planove za budući najodrživiji grad na svetu

Masterplan Amaravatija, budućeg glavnog grada indijske države Andhra Pradesh, predviđa veoma zelenu budućnost gradova kako Indije tako i celog sveta.

Nakon sprovedenog internacionalnog konkursa, arhitektonska firma Foster + Partners pobedila je zahvaljujući svom projektu koji bi trebalo da odvede ovaj indijski grad na listu budućih najodrživijih svetskih gradova. Osim urbanističkog projekta za gradsku oblast površine 215 kvadratnih kilometara, Norman Foster će biti zadužen (odnosno, armija njegovih zaposlenuh) i za projektovanje ključnih administrativnih objekata.

Najmanje 60% površine grada biće prekriveno zelenim i vodenim površinama.

Prva faza razvoja masterplana bila je istraživanje održivih gradova. U prilog planiranoj budućnosti grada ide i činjenica da se grad nalazi na obali reke Krišne, tako da će budući plan grada biti definisan uz ovu zelenu kičmu iz koje će se razvijati snažna urbana mreža, piše Inhabitat.

Zida se nova skupština, sud, upravne zgrade

Kompleks u kom će biti smešteni državne upravne zgrade biće površine 550 hektara i zauzimaće samo srce grada. Centralno mesto planirano je za Skupštinu zakonodavstva i kompleks Višeg suda i obe zgrade takođe su projektovali Foster + Partners.

 

Prema predstavljenom projektu u organizaciju grada temeljno će biti integrisani održivi sistemi, uključujući široku mrežu sistema za generisanje sunčeve energije.

Sveobuhvatni transportni plan grada uključiće i električna vozila, vodene taksije, kao i mnogobrojne biciklističke staze.

Najmanje 60% površine grada biće prekriveno zelenim i vodenim površinama i to najviše u pešačkim zonama, kako bi se građani podstakli na šetanje i druženje na otvorenom.

Sveobuhvatni transportni plan grada uključiće i električna vozila, vodene taksije, kao i mnogobrojne biciklističke staze.

Pogledajte kako to izgleda:

Rendering: Foster + Partners

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Miloš

    Samo ću reći – Brazilija i Kanbera..

Оставите одговор

Obavezna polja *