Aktuelno

Oštri arhitektonski kritičar postao gradski arhitekta

Doskorašnji autor kolumne u Los Anđeles Tajmsu, Kristofer Hovtorn, koji je oštro analizirao svaki potez gradskih vlasti po pitanju arhitekture i urbanizma, prelazi na novo radno mesto – u vlast!

U svojoj poslednjoj kolumni ovaj arhitektonski kritičar objavio je razlog svog odlaska iz poznatih novina u upravu kalifornijskog grada. Za vreme svog 14 godina dugog boravka u Los Anđeles Tajmsu, Hovtorn je osim kritičkog osvrta na nove građevine, bio usmeren i na transformaciju gradskog pejzaža koji se menjao iz godine u godinu. Sada, umesto da kritikuje te promene, Hovtorn će imati priliku da aktivno učestvuje u budućim projektima svog grada.

Predstoji nam da vidimo kako će zaista funkcionisati odnos grada i kolumniste, kada on sam pravi materijal za narednu kritiku.

Gradonačelnik Los Anđelesa, Erik Garseti, ponudio je Hovtornu do sada nepostojeće mesto šefa odseka za dizajn, koji će se pobrinuti za to da se budući razvoj grada vrši po određenim pravilima, piše City Lab.

Gradonačelnik je na donošenje ove odluke bio podstaknut ubrzanim tempom i obimom razvoja grada, počev od ubrzanog širenja metro sistema, preko brojnih intervencija na infrastrukturi uoči Olimpijskih igara, pa sve do izgradnje hiljada stambenih jedinica koje bi trebalo da reše problem beskućnika u gradu.

„Svi ovi projekti će promeniti pejzaž grada, a kada imamo šansu da to uradimo, potrebno je da to učinimo ispravno. Kristofer je bio unutrašnji arhitektonski glas grada, pa smo osećali potrebu da ga angažujemo.“, rekao je gradonačelnik Erik Garseti.

Iako Hovtorn još uvek nije siguran kakva će tačno njegova dnevna zaduženja biti, on pretpostavlja da će se na dnevnom nivou baviti sličnim projektima, pitanjima i idejama kao u i Los Anđeles Tajmsu.

„Mislim da su ljudi koji me poznaju, ili su pratili moj rad, shvatili ovaj korak kao logičan korak u mojoj karijeri. Uvek sam bio zainteresovan za spoj arhitekture i politike, kao i spoj arhitekture i gradske sredine.“, rekao je Kristofer Hovtorn.

Kristofer Hovtorn je 2017. godine dobio nagradu Emmy za svoju emisiju o arhitekturi Los Anđelesa (Danny Moloshok/Invision for The Television Academy/AP)

Lako je kritikovati

Ipak, postavilo se pitanje zašto uprava grada zapošljava kritičara, kada za grad već radi dovoljan broj urbanista. Li Bej, bivši arhitektonski kritičar Čikago San Tajmsa i šef čikaškog odeljenja za planiranje i dizajn u periodu od 2001. do 2004. godine, istakao je da je njegov kolega naviknut na predstavljanje predloženog prostora javnosti, ali da je jedna stvar kritikovati s distance, a druga kada treba donositi odluke i kada morate da žonglirate sa mnogim činiocima. „Predstoji nam da vidimo kako će zaista funkcionisati odnos grada i kritičara, kada on sam pravi materijal za narednu kritiku“, zaključuje Li.

Foto: Surface Mag

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *