Aktuelno, Konkursi

Slavni arhitekta menja zastavu Evropske Unije?

Mnogi dizajneri smatraju da Evropska Unija treba da poradi na redizajnu. Tim povodom, otvoren je veliki javni poziv pomoću kojeg ćemo možda doći do novog rešenja.

Slavni arhitekta Rem Koolhaas, osnivač velikog arhitektonskog biroa OMA, upisao se na listu dizajnera koji su dali svoj predlog za novi izgled zastave Evropske Unije. Tim povodom, zajedno sa kolegom Stephanom Petermannom i umetnikom Wolfgangom Tillmansom osnovao je tim Eurolab.

OMA EU zastava
AMO, kreativni ogranak kuće OMA još je 2001. godine predstavio originalnu ideju nove EU zastave.

Da li je moguće predstaviti saradnju i solidarnost što širem sloju javnosti na svež i zanimljiv način?

Članovi Eurolaba smatraju da je Evropska Unija kao projekat orijentisan ka promovisanju mira, saradnje i solidarnosti, najviše omanula po pitanju ove treće kategorije. Dokaz njihove tvrdnje nalazimo u jačanju konzervativne desnice i nacionalističkih ideja u zemljama Evrope tokom poslednjih nekoliko godina.

Njihov redizajn predstavlja pokušaj da se odgovori na vrlo važno pitanje koje glasi: Da li je moguće predstaviti saradnju i solidarnost što širem sloju javnosti na svež i zanimljiv način?

AMO EU zastava
Pruge različitih boja predstavljaju sve zemlje članice EU (AMO, izložba „The Image of Europe“, 2004)

Eurolab će svoje rešenje  predstaviti na predstojećem Evropskom forumu za kulturu koji će se održati u 3. juna u Amsterdamu. Tim povodom, Forum je otvorio javni poziv namenjen kreativcima širom Evrope koji bi voleli da daju svoj predlog za redizajn imidža EU. Predlozi ne moraju da budu nužno vizuelni, budući da u obzir ulaze i druge umetničke forme. Više informacija o javnom pozivu pronađite ovde.

Ilustracije: OMA

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *