Exit se ove godine održava od 10. do 14. jula; Foto: Exit Festival
Aktuelno, Izdvojeno

Arhi arena za Exitaše: Šta videti u Novom Sadu kad muzika stane

Bilo da pešačite ili se vozite u klimatizovanim električnim autobusima, naš mali vodič pomoći će vam da se bolje upoznate sa arhitekturom najvećeg grada u Vojvodini.

Od večeras pa sve do ponedeljka rano ujutru Novi Sad i Petrovaradinska tvrđava disaće u ritmu Exita, festivala koji već skoro četvrt veka privlači brojne ljubitelje muzike iz zemlje i regiona, ali i mlade ljude željne dobrog provoda iz gotovo čitavog sveta.

Preko dana, kada nisu zaokupljeni dešavanjima na popularnoj Đavi, Exitaši se obično razmile po čitavom gradu, razgledajući lepote Srpske Atine bez mnogo planiranja i reda ili uživajući u brčkanju u Dunavu na kupalištu Štrand.

A pretpostavimo li da među Exitovom publikom sigurno ima i ljubitelja dobre arhitekture, ovaj naš mali vodič trebalo bi da im pomogne da od 10. do 14. jula drugi po veličini grad u Srbiji sagledaju u pomalo drugačijem svetlu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Petrovaradinska tvrđava – mesto održavanja Exit festivala; Foto: Exit Festival

Železnička stanica ulepšana tik pred Exit

Prvi ili pak ponovni susret s Novim Sadom mnogi posetioci festivala doživeće na gradskoj Železničkoj stanici, gde su upravo ovih dana završeni radovi druge faze na rekonstrukciji stanične zgrade, a kao deo projekta izgradnje brze pruge Novi Sad – Subotica, koji realizuje konzorcijum Kineskih železnica.

Radovi ove faze su obuhvatali zamenu mermernih površina na celoj staničnoj zgradi i u kompletnom vestibilu, izolaterske radove na ploči stanične zgrade, završetak kolosečnih kapaciteta, izgradnju galerije u vestibilu, kao i zamenu kompletne stolarije u zgradi, uređenje šalterskih prostora, čekaonica itd.

Rekonstruisana železnička stanica; Foto: Goran V. Anđelković

Električnim autobusom u obilazak grada

Kao idealno rešenje za obilazak grada, pored renovirane stanice nalazi se stajalište linije javnog prevoza broj 11, koja opisuje nepravilan krug oko šireg centra Novog Sada, uključujući i deo trase duž keja koji gleda na Dunav i svima znanu Petrovaradinsku tvrđavu.

Kako na ovoj liniji putnike najčešće prevoze prošlog leta uvedeni električni autobusi – koji su tihi, ne ispuštaju štetne gasove i, naravno, klimatizovani su – vožnja „jedanaesticom“ trebalo bi, u inat vrućinama, da predstavlja poseban doživljaj.

Model Solaris Urbino 12 Electric od juna 2023. na novosadskim ulicama; Foto: Saša Conić – autobusi.net

Kraj stadiona se nalazi Sportski i poslovni centar Vojvodina, popularni Spens, koji je projektovao arhitekta Živorad Janković.

Sa Železničke stanice u upoznavanje grada možete krenuti i peške, a ako je vaša destinacija Štrand, Bulevar oslobođenja vodiće vas pravolinijski kraj dela poznatih domaćih arhitektonskih stvaralaca kao što su Mihailo Čanak, Milenija i Darko Marušić ili Dušan Krstić, ali i nagrađivane zgrade na broju 97, čiji je autor arhitekta mlađe generacije Lazar Kuzmanov. Ne propustite da na putu ka Tvrđavi vidite i njegov renovirani Radnički.

Uz Bulevar oslobođenja, žilu kucavicu grada, smešten je i fudbalski stadion „Karađorđe“ na kom igra novosadska „stara dama“, a kraj njega se nalazi Sportski i poslovni centar Vojvodina, popularni Spens, koji je projektovao arhitekta Živorad Janković, kao i moderni šoping mol Promenada, otvoren u jesen 2018. godine kao najveći tržni centar u Vojvodini.

Renovirana zgrada Radničkog univerziteta; Foto: Bojan Županec

I u okruženju glavne pešačke zone grada posetioci Exita sa sklonošću prema arhitekturi imaju itekako šta da vide.

Glavna pešačka zona Novog Sada, koja se proteže od Ulice Kralja Aleksandra i Trga slobode, preko Zmaj Jovine i Dunavske ulice do Dunavskog parka, verovatno je i najpoznatiji deo grada, ovekovečen na brojnim fotografijama i razglednicama, ali i u njenom okruženju posetioci Exita sa sklonošću prema arhitekturi imaju itekako šta da vide.

Tako se u obližnjem Almaškom kraju već naziru prvi rezultati projekta urbane revitalizacije ovog istorijskog kvarta, iza kog stoji novosadski studio DBA, a tu je i Kulturna stanica „Svilara“, revitalizovana stara fabrike za bojenje svile, u čijoj neposrednoj blizini se nalazi i stajalište pomenute autobuske linije broj 11.

Detalj iz Almaškog kraja u kom se trenutno izvode radovi na revitalizaciji; Foto: Bojan Županec

Od Bulevara Mihajla Pupina do Industrijske zone

Uz samo gradsko jezgro smešten je i Bulevar Mihajla Pupina, opisan kao najznačajnija izložbena postavka novosadskih graditelja i modernista svih konfesija i opredeljenja, gde se posebno ističu Radnički dom Dragiše Brašovana, „pečatiran“ veštom i znalačkom nadgradnjom Đorđa Tabakovića, kao i čuvena Banovina, danas zgrada pokrajinske vlade i Skupštine APV.

Ukoliko vas pak šetnja gradom odvede van standardnih turističkih ruta, u Industrijskoj zoni naletećete i na „damu“ po imenu InGrid, objekat kompanije Schneider Electric, izgrađen na mestu nekadašnje hale Novkabela po projektu za koji je studio Zabriskie dobio najvažniju arhitektonsku nagradu u SrbijiGrand Prix 46. Salona arhitekture u Beogradu.

Zgrada InGrid izgrađena je na mestu nekadašnje hale preduzeća Novkabel; Foto: Miloš Martinović

Svašta za videti s obe strane Mosta slobode

Uz prijatna arhitektonska iznenađenja na koja svako malo možete naleteti u novosadskom Starom gradu, vredna pomena je i lokalna Kineska četvrt, zvanično Kreativni distrikt, koji na lokaciji kod Mosta slobode baštini sto godina dugu istoriju industrijskog nasleđa na 11.000 kvadrata i obuhvatiće ukupno 13 objekata, a u neke od njih možete zaviriti već ovih dana.

S druge strane mosta, tik uz naselje Liman 1, možete prošetati i kroz Kampus Univerziteta u Novom Sadu, gde će vas dočekati objekti Aleksandra Stjepanovića i Ljiljane Anđelković Jovanović (Filozofski i Pravni fakultet), te Sibina i Milene Đorđević (Poljoprivredni fakultet), ali i novije građevine kao što su Naučno-tehnnološki park ili zgrada Studentskog kulturnog centra.

Nova zgrada novosadskog Studentskog kulturnog centra; Foto: Gradnja

Inspirativni enterijer studija Inked Planet pružiće i vama i umetniku koji vas „šara“ intimnost i funkcionalnost tokom procesa tetoviranja.

Kada je u pitanju enterijerski segment arhitektonske struke, zanimljive ambijente možete pronaći u unutrašnjosti fine dining restorana Le Klok, smeštenog u istorijskom Gradiću podno Petrovaradinske tvrđave, ili pak u ugostiteljskom objektu brenda Burger House Bros na Bulevaru Mihajla Pupina i kafeu Pascal u Radničkoj ulici.

A ako tokom Exita koji slučajem poželite da se „ukrasite“ novom tetovažom, inspirativni enterijer studija Inked Planet pružiće i vama i umetniku koji vas „šara“ intimnost i funkcionalnost tokom procesa tetoviranja, dok će na vašoj koži ostati praktično večna uspomena na Novi Sad i festival koji se ove godine u njemu održava po dvadeset i četvrti put.

Enterijer tattoo studija Inked Planet u Daničićevoj ulici; Foto: Ilya Ivanov

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *