Cvet nosi ime prve studentkinje koja je upisala arhitekturu na Tehničkom fakultetu u Beogradu; Foto: Ambasada Holandije u Srbiji
Aktuelno

Lala zvana Jelisaveta: Cvet nazvan po prvoj srpskoj ženi arhitekti

Odata počast jednoj od glavnih figura beogradske arhitektonske scene pre Prvog svetskog rata, autorki projekta crkve Aleksandra Nevskog na Dorćolu.

Kroz inicijativu Zeleni gradovi Srbije, u četvrtak je u Starom dvoru potpisan sertifikat kojim je Beograd dobio autentičnu vrstu lala, koja će nositi ime po prvoj ženi arhitekti u Srbiji – Jelisaveti Načić.

U okviru ovog projekta, koji holandska ambasada u Srbiji sprovodi zajedno sa klasterom holandskih firmi, u okviru kojeg je i Vita Verde, sredinom novembra prošle godine na platou ispred Starog dvora posađeno je 500 lukovica nove sorte lala, koja je juče i zvanično dobila ime po prvoj srpskoj arhitektkinji.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Sertifikat kojim nova vrsta lale dobija Jelisavetino ime; Foto: Ambasada Holandije u Srbiji

Nova sorta lale je i zvanično dobila ime po prvoj srpskoj ženi arhitekti, a imenovanje nove sorte je poseban postupak za koji se postarala firma JUBholland.

Lukovice nove sorte lale su posadili ambasador Joost Reintjes i gradski arhitekta Marko Stojčić.

Ova nova sorta lale je i zvanično dobila ime po prvoj srpskoj ženi arhitekti, a imenovanje nove sorte je poseban postupak za koji se postarala firma JUBholland.

Plodna arhitektonska karijera

Jelisaveta Načić (1878–1955) bila je naša prva žena arhitekta i prva studentkinja koja je upisala arhitekturu na Tehničkom fakultetu u Beogradu 1896. godine.

Fakultet završava već sa 22 godine, a dve godine kasnije polaže dodatni ispit i postaje jedna od glavnih beogradskih arhitekata. Kao jedina žena zaposlena u inženjersko-arhitektonskom odseku Beogradske opštine, uspešno je realizovala više projekata.

Jelisaveta je na Malom Kalemegdanu projektovala male stepenice, u neobaroknom stilu, a njen rad je bila i ograda savskog šetališta, izgrađena sa stilizovanim vazama na kamenim postamentima u duhu secesije, koja je u Prvom svetskom ratu srušena.

Verovatno najznačaniji projekat Jelisavete Načić bila je osnovna škola kod Saborne crkve, danas OŠ „Kralj Petar Prvi“, koja je 1906. godine, kada je završena, predstavljala jedan od najmodernijih školskih objekata u Srbiji.

Lukovica lale koja nosi ime prve srpske arhitektkinje; Foto: Ambasada Holandije u Srbiji

Najznačajnije Jelisavetino delo iz domena sakralne arhitekture nesumnjivo je crkva Aleksandra Nevskog na Dorćolu.

Prvu zgradu kolektivnog stanovanja za radnike na Balkanu projektovala je Jelisaveta – blok radničkih stanova za radnike komunalnih službi Beogradske opštine koji se nalazi između ulica Venizelosove, Komnena Barjaktara, Generala Mahina i Hercega Stjepana.

Po nacrtima Jelisavete Načić na Vračaru je 1912. izgrađena prva bolnica za tuberkulozne bolesnike, a godinu dana kasnije i crkva posvećena sv. Arhangelu Mihailu u Štimlju na Kosovu.

Najznačajnije Jelisavetino delo iz domena sakralne arhitekture nesumnjivo je crkva Aleksandra Nevskog na Dorćolu, sagrađena u neovizantijskom stilu, a za potrebe Beogradske opštine projektovala je i više privatnih kuća u srpskoj prestonici.

Nakon Prvog svetskog rata posvećuje se porodici i prestaje da se bavi arhitekturom, a preminula je 6. maja 1955. godine u Dubrovniku.

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *