Ricardo Bofill (1939-2022); Foto: RBTA
In Memoriam

Preminuo španski arhitekta Ricardo Bofill

Njegovi objekti često se opisuju kao nadrealistički, a neki od njih bili su inspiracija za scenografiju popularne Netflixove serije „Squid Game“.

Ricardo Bofill, španski arhitekta i osnivač biroa Taller de Arquitectura (RBTA), dizajner kultne stambene zgrade Walden 7 i više od 1.000 projekata u četrdeset zemalja, preminuo je u 82. godini u Barseloni u petak, 14. januara, zvanično je saopštila njegova firma.

RBTA je pohvalila Bofillovu sposobnost da „dovede u pitanje mejnstrim razmišljanje u arhitekturi. Njegovi radovi obuhvataju stilski izraz povezan sa kontekstom, koji sadrži snažnu dozu inovacija i rizika”.

Takođe, RBTA je potvrdila da će njegova dva sina, Ricardo Emilio i Pablo, nastaviti da vode firmu osnovanu 1963. godine, piše ArchDaily.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Zgrada Walden 7 u okolini Barselone; Foto: Denis Esakov

Inspiracija za scenografiju „Squid Gamesa“

Njegovi projekti, kao što su zgrade El Sargazo, Gaudi District, Kafka Castle, Xanadu i La Muralla Roja često se opisuju kao nadrealistički. Bofilovi objekti uglavnom su izvedeni u jednoj boji ali tako da ona bude u kontrastu s okruženjem.

Inače, kreatori Netflixovog TV hita „Squid Game“ svojevremeno su priznali da su zgrade koje je projektovao katalonski arhitekta bile inspiracija za scenografiju ove megapopularne serije.

Tako su stepenice koje je dizajnirao Bofilj u kompleksu La Muralla Roja verno rekreirane u korejskoj produkciji. Junaci serije putuju kroz njihovu komplikovanu strukturu, idući u još jednu smrtonosnu igru.

Stepenice kompleksa La Muralla Roja verno rekreirane u korejskoj seriji; Foto: Netflix

Neki od najpoznatijih projekata Ricarda Bofilla

La Muralla Roja; Foto: Andres Gallardo

 

Maritxell Sanctuary; Foto: Ricardo Bofill

 

W Barcelona Hotel; Foto: Ricardo Bofill

 

Kafka Castle; Foto: Ricardo Bofill

 

Xanadu; Foto: Ricardo Bofill

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *