Po prvi put na ovim prostorima razvijena receptura za proizvodnju betona sa smanjenim uticajem na životnu sredinu; Ilustracija; Lafarge Srbija
Aktuelno, Materijali

Upoznajte ECOPact, prvi ekološki beton proizveden u Srbiji

Prvi srpski eko-beton odlikuje se uporedivim ili čak naprednijim fizičko-mehaničkim svojstvima u poređenju sa standardnim betonima, navode proizvođači.

Kompanija Lafarge Srbija po prvi put je na ovim prostorima razvila recepturu za proizvodnju betona sa smanjenim uticajem na životnu sredinu.

ECOPact, kako glasi ime ovog proizvoda, je zeleni beton sa smanjenim ugljeničnim otiskom, tačnije sa smanjenim sadržajem ugrađenog CO2 za više od 30%.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

ECOPact je zeleni beton sa smanjenim sadržajem ugrađenog CO2 za više od 30%; Foto: Lafarge Srbija

U rangu sa konvencionalnim betonima

Kako se navodi u kompanijskom saopštenju, ECOPact je beton pogodan za sve armirano-betonske elemente, a odlikuje se uporedivim ili čak naprednijim fizičko-mehaničkim svojstvima (čvrstoća, vodonepropustljivost i otpornost) u poređenju sa standardnim betonima.

Tehnološka svojstva svežeg ECOPacta (homogenost, ugradljivost, kohezivnost, stabilnost i obradljivost) u istom su rangu sa konvencionalnim betonima, dok se sam proces proizvodnje, isporuke i ugradnje ne razlikuje od uobičajenog, kažu u Lafargeu.

Sam proces proizvodnje, isporuke i ugradnje ne razlikuje se od uobičajenog; Foto: Lafarge Srbija

Zamena samo dela ukupne količine proizvedenog betona ECOPactom donela bi ozbiljne benefite po životnu sredinu.

Godišnje se širom sveta proizvede, transportuje i ugradi preko 20 milijardi tona betona. Ugljen-dioksid koji se tokom ovog procesa emituje u atmosferu, nanosi trajnu štetu životnoj sredini, utičući i na globalnu klimu.

Kako napominju iz Lafarge Srbija, zamena samo dela ukupne količine proizvedenog betona ECOPactom, donela bi ozbiljne benefite, kako kroz uštedu resursa, tako i kroz redukciju štetnih gasova.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Tijana

    U cemu je onda razlika?

  2. ranko

    meni liči na reklamu Lafaerge Srbija…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *