Valovite i trapezoidne ploče od polikarbonata; Foto: Rodeca
Materijali

Friško s BAU 2023: Ovi trapezoidni i valoviti paneli nastali su reciklažom polikarbonata

PCR ploče su veoma lagane, vek trajanja im je od 10 do 15 godina, dolaze u nekoliko nijansi, a mogu biti i prozirne.

Nemačka kompanija Rodeca je proizvođač transparentnih fasadnih i krovnih sistema, koji su u potpunosti napravljeni od recikliranog materijala, što je efikasan primer potencijala cirkularne ekonomije u građevinarstvu.

Vodeći se temom ovogodišnjeg sajma građevinske industrije BAU u Minhenu – ekološkom i klimatski svesnom gradnjom, kompanija je predstavila svoje valovite i trapezoidne „PCR“ ploče napravljene od 100% recikliranog polikarbonata.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

PCR ploče nemačke kompanije Rodeca; Foto: Rodeca GmbH

Vek trajanja od 10 do 15 godina

Ovaj materijal je pre svega impresivan zbog svoje transparentnosti i lakoće, a vek trajanja mu je od 10 do 15 godina, nakon čega se može prerađivati i imati mnogobrojne primene, čak i u građevinskom sektoru.

Trapezoidne ili valovite table firme Rodeca dolaze u nekoliko nijansi, a mogu biti i prozirne.

Kvalitet primenjenog recikliranog industrijskog otpada skoro je jednako dobar kao i originalna sirovina, pošto je proizvod prošao samo kroz jedan proces termičke degradacije.

Proizvod prolazi samo kroz jedan proces termičke degradacije; Foto: Rodeca GmbH

„PCR“ listovi debljine 0,9 milimetara dostupni su u različitim veličinama i završnim obradama.

Proces proizvodnje recikliranih panela uključuje nekoliko koraka. Nakon što se prikupe i klasifikuju, polikarbonatni delovi se drobe, zatim tope i istiskuju u niti nazvane „špageti“.

Nakon ovoga se regranulišu u „PCR“ listove debljine 0,9 milimetara koji su dostupni u različitim veličinama i završnim obradama.

U ovom slučaju, dobijeni komad zadržava većinu kvalitetnih karakteristika originalnog materijala, ali ipak postaje drugi proizvod.

Foto: Rodeca GmbH

Veoma upotrebljivi proizvodi

„Ne postoji takva stvar kao što je beskonačna mogućnost recikliranja. Polikarbonat, na primer, nije obnovljiva sirovina, ali se definitivno može reciklirati. Međutim, ponekad reciklirani materijal više ne može da služi prvobitnoj svrsi, s obzirom na to da je bio izložen određenoj kontaminaciji i procesu starenja“, kažu iz Rodece.

Iako postoje materijali, poput čelika, koji omogućavaju uzastopno recikliranje uz minimalni gubitak performansi, postoje mnogi drugi materijali koji vremenom postaju inferiorni.

U slučaju polikarbonata, iako se neke specifičnosti mogu promeniti, on i dalje kreira veoma upotrebljive proizvode.

Kvalitet recikliranog industrijskog otpada skoro je jednako dobar kao i originalna sirovina; Foto: Rodeca GmbH

Tolerancija i razumevanje su važni faktori za očuvanje resursa, a samim tim i sprovođenja uspešne održivosti.

Osim toga, postoji i važna debata oko upotrebe recikliranih materijala u građevinskoj industriji, u pogledu predrasuda prema korišćenju materijala koji su ponovo obrađeni.

Čak i u Deklaraciji o ekološkom proizvodu (EPD) postoje praznine o adekvatnim informacijama što dovodi do smanjenja njihove mogućnosti za upotrebu u nekim zgradama.

Stoga su tolerancija i razumevanje važni faktori za očuvanje resursa, a samim tim i sprovođenja uspešne održivosti.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *