Na ovom plutajućem terenu promovisan je Adidasov najnoviji asortiman odeće; Foto: Adidas
Svetski projekti

Teniski teren napravljen od reciklirane plastike iz okeana

Nakon što je poslužilo u promotivne svrhe, ovo inovativno igralište će se reciklirati i iskoristiti za pravljenje sportskog terena za obližnju školu. 

Čuvena kompanija za proizvodnju sportske opreme Adidas i ekološka organizacija Parley for the Oceans sarađivali su na projektu pravljenja teniskog terena, koristeći se recikliranom plastikom koja je plutala u australijskom morskom parku Velikog koralnog grebena.

Naime, projekat je pokrenut tokom nedavno završenog teniskog turnira Australian Open, kako bi se baš na ovom plutajućem terenu promovisao Adidasov najnoviji asortiman odeće, za čiju izradu je takođe korišćena reciklirana plastika.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Plastika je stvorila ekološku krizu koja utiče na sve nas; Foto: Adidas

Sve loptice pokupljene iz vode

„Nova Adidasova kolekcija sportske odeće, koju su nosili igrači tokom Australian Opena u Melburnu, inspirisana je lepotom Velikog koralnog grebena, a odlučili smo se da je lansiramo u zaštićenom morskom parku Kvinslenda, kako bismo podigli svest i pokrenuli pozitivnu diskusiju o tome kako možemo pomoći da se stavi tačka na plastični otpad i zaštiti Veliki koralni greben“, izjavio je potparol Adidasa, a prenosi portal Dezeen.

Adidas je, naravno, tokom ovog projekta sarađivao i sa upravom morskog parka Velikog koralnog grebena, kako bi se teren sastavio na jednoj od barži pomorskih vlasti. Sav materijal za izradu plutajućeg terena, koji je zapravo reciklirana plastika prikupljena iz okeana, nabavili su Parley for the Oceans.

Kako bi se pokrenula kampanja, na plutajućem terenu su neke od australijskih sportskih zvezda i drugih poznatih ličnosti odigrale meč mešovitih parova, a iz Adidasa su istakli da su sve loptice koje su tokom utakmice završile u vodi bile pokupljene.

Jedan od ciljeva ovog projekta jeste i zaštita Velikog koralnog grebena; Foto: Adidas

Sav materijal za izradu plutajućeg terena zapravo je reciklirana plastika prikupljena iz okeana.

Nakon što je pre nekoliko dana završen Australian Open, ovo tenisko igralište uskoro će biti ponovo biti reciklirano u novi sportski teren koji će biti izgrađen u školi u obližnjem gradu Taunsvilu.

„Posvećeni smo cilju da pomognemo u rešavanju problema plastičnog otpada i do 2024. godine zamenićemo poliester u našim proizvodima recikliranim poliesterom gde god to bude bilo moguće“, rekla je Šenon Morgan, senior menadžerka Adidasa za Pacifik.

„Da bismo postigli ove ciljeve negujemo partnerstva i pridajemo veliki značaj saradnji sa konkurencijom kako bismo stvorili održiva rešenja koja prevazilaze naše poslovanje“, dodala je ona.

Kompanija je posvećena cilju da pomogne u rešavanju problema plastičnog otpada; Foto: Adidas

Probijanje mehura neznanja

„Plastika je stvorila ekološku krizu koja utiče na čitav život, uključujući svakoga od nas. Ipak, u ljudskoj prirodi je da se prilagođava. Naviknemo se čak i na najstrašnije stvari. Zato su nam potrebni ovakvi trenuci kada ćemo probiti mehur neznanja i privući svačiju pažnju“, rekao je osnivač Parley for the Oceans, Siril Guš.

On je objasnio da ukoliko akcije sprovedemo na pozitivan i slikovit način, pomoći ćemo da se povežemo sa najvažnijom misijom koja je jako duboko programirana u svima nama, a to je naš sopstveni opstanak.

Na kraju svog obraćanja ističe činjenicu da je od izuzetnog značaja da okončamo proces uništavanja naših okeana jer su nam potrebni da bismo živeli na ovoj planeti.

Promotivna akcija je sprovedena na pozitivan i slikovit način; Foto: Adidas

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *