Kuća u kojoj je sve podređeno Andima; Foto: Isaac Ramírez Marín
Svetski projekti

Planinska kuća u kamenu koja odaje počast Andima

Kuća Gozu potpuno je otvorena ka prirodi tako da ukućani koji borave u njoj iz skoro svakog njenog kutka imaju utisak da su zapravo napolju.

Arhitektonska firma Opus Studio projektovala je kuću Gozu od 500 kvadratnih metara u kolumbijskom departmanu Antiokija na nadmorskoj visini od 2.195 metara u bujnom zelenoj dolini usred Anta.

Zahvaljujući inteligentnom arhitektonskom oblikovanju postignut je izuzetan osećaj spokoja i harmoničnosti kuće s prirodom jer kameni zidovi i zeleni krovovi praktično odaju počast prelepom planinskom masivu, dok organizacija prostora u isto vreme omogućava ukućanima da praktično žive na otvorenom.

Pogledajte kako izgleda kuća Gozu na Andima:

Kameni zidovi i zeleni krovovi odaju počast Andima – prelepom planinskom masivu.

Struktura kuće je sačinjena od tri glavna trakta koji su povezani valovitim zelenim krovom, a oni svi zajedno da imitiraju okolna brda, piše Inhabitat. Kombinacijom borovog drveta sa prirodnim kamenom, kako u enterijeru, tako i u eksterijeru, kuća je praktično kamuflirana u okolno prirodno okruženje.

Bazen kao centar kuće

Ulaz u kuću smešten je između dva krila. Kada se stupi u unutrašnjost, dugački koridori vode kroz prostore i sreću se u centralnom delu kuće, iz kog se izlazi na unutrašnje dvorište sa bazenom, koje je organizovano kao prostor za druženje i igru.

Pasivna gradnja

Arhitekte su se tom projektovanja u mnogome oslanjali na pasivne načine projektovanja. Tako je dnevni boravak orijentisan ka istoku, kako bi iskoristio sunčevu svetlost tokom dana, dok je spavaća zona na zapadnoj strani i na taj način su joj obezbeđeni zasenčenost i privatnost.

Prostrani zeleni krov, osim što povezuje kuću sa okruženjem, predstavlja dobar toplotni izolator i zahvaljujući njemu smanjena je potreba za korišćenjem dodatne energije.

Enterijer kuće izveden je u tamnijim tonovima kako bi se stvorila ušuškana atmosfera.

Spavaći blok karakerišu materijali izražajne teksture.

Grafičke podloge

Osnova
Osnova
Poprečni presek
Poprečni presek
Podužni presek
Podužni presek
Situacija
Situacija

Foto, video: Isaac Ramírez Marín (Opus Studio)

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *