Svetski projekti

Potpuno crna porodična kuća koja se savršeno uklopila u okolinu

Ova moderna kuća pravi je dokaz da tamni tonovi i minimalizam ne moraju nužno da budu (pre)ozbiljni.

Nedavno je u jednom holandskom komšiluku nikla crna porodična kuća neobičnog karaktera čiji dizajn potpisuju arhitekte iz kuće Arjen Reas Asrchitecten. Ova spratna kuća podignuta je na nasipu Akerdijk u okviru naselja Lijnden po kojem je dobila i ime, i sa te tačke se pruža odličan pogled na krajolik. No, neuobičajena lokacija donela je mnogo izazova za arhitekte jer je konstrukciju kuće trebalo prilagoditi terenu u nagibu.

Ventilisana fasada obložena je crnim drvenim panelima, dok je na krovu postavljen crni metal.

Konačan dizajn ne prikriva o kakvom se izazovu radilo i savršeno odražava kontekst i uslove u kojima je kuća podignuta. Tako ovaj objekat krase asimetričan krov, ali i dva velika naglašena prozora na prednjoj strani sa koje se pruža pogled na reku koja protiče pored, piše Design Boom.

Zanimljivo je da ova kuća izgleda razigrano iako je u potpunosti obavijena u crno. Ventilisana fasada obložena je crnim drvenim panelima, dok je krov obložen crnim metalom.

Sa zadnje strane kuće, velika zastakljena fasada se otvara prema dubokom dvorištu odakle se u daljini noću mogu videti i svetla Amsterdama. Ekspanzivni prozor naglašava horizontalnost širokog prizemlja, a istovremeno briše granicu između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, efektivno čineći enterijer kuće većim nego što zapravo jeste.

Praktična rešenja u enterijeru

Zbog nagnutog terena prizemlje kuće je podeljeno na dva nivoa. Na onom višem nalaze se dnevna soba i kancelarija koje su širokim stepeništem povezane sa drugim delom dnevnog boravka i kuhinjom koja izlazi na terasu.

Na spratu se nalaze dve dečje sobe, velika spavaća soba i dva kupatila.

Bez pregrada

Vrata su u ovoj kući prevaziđena! Jedino su spavaće sobe na spratu fizički odvojene jedne od drugih, dok je ostatak enterijera zamišljen kao kontinuiran prostor bez pregrada.

Prozori su u ovom objektu doista dominantan deo njegovog enterijera – ali i eksterijera.

Fotografije su vlasništvo studija Arjen Reas Asrchitecten. Kuća „Akerdijk“ sagrađena je 2019. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *