Zgrade bi trebalo više da liče na one koje su se gradile pre 100 godina; Foto: Karen Bleier
Aktuelno

Tramp želi da se američka arhitektura dalje razvija u klasičnom stilu

Najava Donalda Trampa mogla bi da se protumači da bi nove zgrade koje finansira država trebale da slede klasičan arhitektonski stil.

Prema izjavi predsednika Sjedninjenih Američkih Država, Donalda Trampa da bi „državne zgrade trebalo ponovo učiniti lepim“ najavljena je i nova uredba kojom bi se prepravila Osnovna načela za izgradnju državnih objekata, koja su izdata 1962. godine. Ovom urednom bi se osiguralo da „klasični arhitektonski stil bude preferirani i podrazumevani stil“ za sve nove i nadgrađene državne objekte.

Na projekte koje je finasirala država previše često su uticali brutalizam i dekonstruktivizam.

Osnovna načela za arhitekte, koje je uspostavio bivši njujorški senator Daniel Patrick Moynihan, uvedena su s nadom da bi „dizajn trebalo da ide od arhitekata ka nosiocima vlasti, a nikako obrnuto“. Ipak, nekoliko decenija kasnije dešava se potpuno suprotan uticaj.

Prema Trampovoj izjavi, projekte koje je finasirala država nisu bili u stanju da „integrišu nacionalne vrednosti“ jer kako on kaže na njih su „previše često uticali brutalizam i dekonstruktivizam.“, piše Architectural Record.

Glavni arhitekta u administraciji za državnu upravu, David Insinga tokom prošle nedelje je podneo ostavku, a povodom novog izvršnog naloga Bela kuća još uvek nije dala komentar.

Klasična arhitektura

Klasična arhitektura je jedna od najstarijih stilova u arhitekturi. Ona potiče iz antičke Grčke, a njena afirmacija je doživela veliki uspon u periodu Antičkog Rima. Klasična arhitektura se zasniva na antropomorfološkom izučavanju proporcija ljudskog tela i primena istih proporcija u oblikovanju funkcionalnih prostora.

Nakon perioda renesanse, principi klasične arhitekture ponovo dobijaju na značaju u evropskoj arhitekturi. Tako su nastali pravci: klasicizam, neoklasicizam…

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Goran P.

    A ako budu gradili u stilu moderne, onda će zgrade ličiti na one od pre 70 godina.

  2. Marko

    Svaka čast. Vreme je da se vratimo korenima.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *